A Meztelen Diplomaták önfeledt, letisztult dalszövegeivel, egyszerre képviseli az öltönyös úriembereket és azt a diplomatát is, aki elfelejtett felöltözni a tárgyalására. Legújabb klipjükben a rejtélyes Füredi Zsófinak vallanak szerelmet, interjúnkban többek között róla is lehull a lepel. Tóth Attila énekessel és Seltsam János gitárossal beszélgettünk.

 
Nem rég készült el a Füredi klipje. Mesélnétek a forgatásról?

Seltsam János: A forgatás zseniális volt! Mindenki, aki benne volt a klipkészítésében, barátságból jött el nekünk segíteni, de attól még profik voltak, a főszereplő lány például reklámfilmekben is szerepelt, így nem volt számára ismeretlen a kamera, a fényképész fiú pedig szintén szakmabeli. Azt kell, hogy mondjam, a klipben talán a forgatás volt a legeslegjobb rész! Közben, a főszereplő lány várta az első babáját és éppen abban az időszakban volt, amikor ennek mindenféle kellemetlen hatásai is megvoltak, tehát a mosolygás után néha volt olyan, hogy szünetet kellett tartani.

Tóth Attila: Nem akartunk történetet mesélni, inkább csak egy lírai klipet szerettünk volna készíteni, hangulatokat akartunk megjeleníteni. Az eltervezett jeleneteknek megcsináltuk körülbelül a felét – ami még így is nagyon sok – és az a vicc, hogy azok lettek a legjobb képek, amiket nem terveztünk vagy bekapcsolva hagytuk egy kicsit a kamerát és a lány nem is tudta, hogy vesszük.

És tudható, hogy ki is az a Füredi Zsófi?

T.A.: Van egy konkrét személy, ő egy általános iskolai osztálytársam, első nagy szerelem. De aztán ez a dal már inkább „himnikus” magaslatokba emelkedett és most már a régen elfeledett lányokról szól, akikkel megismerkedtünk, jóban voltunk, vagy szerelmesek voltunk beléjük…

S.J.: Ez az első nagy szerelem. Szinte mindenkinek megvan az a kicsit talán plátói szerelme, aki gyönyörű lányként ott volt az életében, aztán egész másfelé vetette a sors mindkét szereplőt, de mindenkinek megvan ez az első nagy szerelem érzése.

Decemberben volt az első akusztikus koncertetek. Milyen érzés volt, mennyiben más egy akusztikus koncertre való készülés, mint egy rendes koncertre?

T.A.: Mindenben. Nem akartuk ugyanazt csinálni, amit amúgy is, csak akusztikus gitárokon, mert úgy nem feltétlenül működik egy szám, ezért elég komolyan bele kellett nyúlni a dalokba.

S.J.: Ha valaki eljön a koncertjeinkre, láthatja, hogy elég nagy svunggal játsszuk végig a számokat, arra megy ki az egész, hogy együtt bulizzon rájuk mindenki. Egy akusztikus koncertet nem lehet erre felhúzni. Jó értelemben volt nehéz munka és meg is lett a gyümölcse, mert mindenkitől azt hallottuk vissza, hogy milyen jó volt és legyen minél több. Mi viszont azt szeretnénk, hogyha lenne ennek egy exkluzív jellege. 

T.A.: Bár tudtam előre, de ott a koncerten még inkább szembesültem azzal, hogy ezek az akusztikus koncertek iszonyatosan szövegcentrikusak. Egy klubkoncerten azért akármilyen jó is a hangosítás, előfordul, hogy egy pár szót félrehallok, itt viszont mindent lehet hallani, minden egyes kötőszó ott van, és iszonyú hangsúlyos a szöveg.

Honnan jött az ötlet a Dánok dalszövegéhez?

S.J.: Szacsvay Gergely írta a szöveget, a könnyebb olvasat szerint, szövegírás közben talált rá erre a focicsapatra, akinek a szereplői benne vannak a dalban, mindemellett viszont valahol benne van a szövegben, az is hogy ezek a dánok itt élnek tőlünk balra fent és mindenük megvan, nekik bejött az élet, elérhetetlen messzeségben vannak, mint az angyalok. Ez volna az ellentétek harmóniája, ami a Meztelen Diplomaták név mögött is van. Egy képzeletbeli diplomata, aki véletlenül öltöny nélkül, meztelenül indul el a tárgyalásra. Ezt az érzést próbáljuk átadni valahogy a zenénkkel is.

A Sellő Grand Hotel-albumon Tövisházi Ambrus volt a produceretek. Hogyan született az együttműködés?

T.A.: Őt mi már korábban is megkerestük, majd másodjára egy újabb anyaggal kapcsolatban írtunk neki, akkor mondta, hogy tetszik neki, és segít.

S.J.: Szerintem a Sellő Grand Hotel sikerében hatalmas része volt annak, hogy ő ezt felkarolta és saját magáénak érezte. Hihetetlen nagy energiái vannak, nagyon sokat hozzátett az albumhoz, egyrészt az ötletei, másrészt a hangzás miatt.

Milyen tervekkel indultok neki a 2014-es évnek?

T.A.: Tavaszra akarunk egy nagy vidéki körutat, minél több helyre el szeretnénk jutni, ez az elsődleges cél. A másodlagos az, hogy csináljunk még klipeket, az új számokat pedig, − amiken most dolgozunk −, felvegyük rendes stúdiókörülmények között. Ezen felül januárban és februárban lesz két pesti koncertünk nagy helyeken, neves zenekarokkal, de a részleteket még nem árulhatjuk el. 

Est Média - Pólus Média