Budapesten és több más magyarországi településen is szimpátiatüntetést tartanak ma a háromszéki "Székelyek nagy menetelése" melletti kiállásként.

MTI - A Székelyek nagy menetelésével kíván nyomatékot adni vasárnap a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) az egységes, autonóm Székelyföld iránti elkötelezettségének. A mindeddig példa nélküli felvonulásra százezres tömeget várnak egész Erdélyből.

A terv szerint vasárnap a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán 14 településen, illetve útkereszteződésnél gyülekeznek az esemény részvevői, majd menetoszlopokat formálva elindulnak a szomszédos gyülekezési pont felé. A szervezők szándéka szerint az egymással szembetalálkozó menetoszlopok 53 kilométeres összefüggő oszlopot alakítanak ki.

Az SZNT kezdeményezését valamennyi erdélyi magyar politikai szervezet és valamennyi erdélyi történelmi magyar egyház felkarolta. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) valamint a Magyar Polgári Párt (MPP) is aktívan részt vett a szervezésben, a mozgósításban, a szükséges hatósági engedélyek beszerzésében.

A román hatóságok - némi akadékoskodás után - engedélyezték a felvonulást, és nagy erőkkel készülnek biztosítani a felvonulók biztonságát, és a fogalom folyamatosságát. Valamennyi erdélyi magyar politikai szervezet vezetője ott lesz a menetoszlopban, és beszédet is mond. A beszédeket és a menetelés kiáltványát rádión keresztül hallhatják majd a felvonulók.


Több magyar településen is lesz szimpátiatüntetés

Az SZNT demonstrációjával párhuzamosan Magyarország több településén, valamint Európa és Észak-Amerika megannyi nagyvárosában tartanak szolidaritási megmozdulásokat.

A magyar közmédia több műsorban is foglalkozik a demonstrációval, a menetelést az eseményt megnyitó egyik ökumenikus istentisztelettel együtt a Duna, a Kossuth Rádió és a hirado.hu is élőben közvetíti.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére a két háromszéki falu, Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggő menetoszloppal tiltakoznak Románia tervezett közigazgatási átalakítása ellen, és egyúttal Székelyföld területi autonómiáját is követeli. Az SZNT, akárcsak a többi romániai magyar politikai szervezet, nem ért egyet azzal, hogy a bukaresti kormány egy román többségű közigazgatási régióba akarja besorolni a magyarok által többségben lakott székelyföldi megyéket.

A székelyföldi autonómiáért a világ több mint húsz városában tartanak szimpátiatüntetést. Magyarországról is utaznak a székelyek menetére. A résztvevők szombaton indultak Budapestről autókkal Csíksomlyóba, vasárnap pedig a helyiekkel együtt vesznek részt a programokon és egy istentiszteleten.

Több magyarországi településen döntöttek úgy, hogy szimpátiatüntetéssel csatlakoznak a demonstrációhoz. Budapesten, Szolnokon, Debrecenben, Keszthelyen, Sárospatakon, Békéscsabán, Hódmezővásárhelyen, Tokajban, Szombathelyen, Gyöngyösön, Zalaegerszegen és Nagykanizsán is felvonulással fejezik ki szolidaritásukat a székelyföldiek autonómiatörekvése mellett demonstrálók.

Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága múlt heti, egyhangúlag elfogadott állásfoglalásában támogatta a vasárnapi demonstrációt.

A Székelyek nagy menetelését a kormánypártok és több ellenzéki párt is támogatja. Tagjaikat és támogatóikat arra kérték, hogy vegyenek részt a szimpátiatüntetésen.