A Fidesz azt várja el az MSZP-től, tisztázza magát a bajai bizonyítékhamisítási ügyben - közölte a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI - Rogán Antal szavai szerint a rendszerváltás óta először keveredik bele egy parlamenti párt bizonyítékhamisítási ügybe, mára ugyanis kiderült, hogy az MSZP részese a bajai időközi választással összefüggő felvétel ügyének, hiszen a hamis videó először a szocialista párt Jókai utcai székházába került, személyesen a készítők juttatták el oda.

Közölte: a Fidesz ezek után választ vár arra, hogy tudott-e MSZP-s országgyűlési képviselő e hamis videóról annak megjelenése előtt, illetve hogy a szocialistáknak volt-e köze a videó készítőihez, megrendelőihez. Kérdés az is, a hamis videó átvételekor az MSZP-székházban tisztában voltak-e azzal, hogy a felvétel egyik készítője a videózás időpontjában a Demokratikus Koalíció tagja volt - tette hozzá a frakcióvezető. Azt is tudni kell - folytatta -, hogy a szocialisták mit kezdtek a hamis bizonyítékkal, szerepet vállaltak-e a terjesztésében, így például ők juttatták-e el a hvg.hu-hoz.

A videó készítői és terjesztői is megpróbálták elhitetni az országgal, hogy a hamis bizonyíték valódi, azaz becsapták az országot és a sajtót - mondta Rogán Antal.

A közélet tisztasága azt kívánja meg, hogy e hamisítási ügy minden részletére fény derüljön - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője, közölve: pártja ezért azt várja el a hatóságoktól, hogy a törvény teljes szigorával sújtsanak le mindazokra, akik a hamisítási ügyben részt vettek - függetlenül attól, hogy milyen párt- vagy országgyűlési tisztséget viselnek -, és minél hamarabb hozzák nyilvánosságra, ki volt a hamis videó megrendelője, és ha volt ilyen, milyen szándékkal tette ezt.

Rogán Antal végül elmondta, mérlegelik az ügy jogi következményeit, aminek nyomán kedden bejelentések várhatók, és javaslatokat is kidolgoznak, hogy többé ne fordulhassanak elő ilyen esetek.

A hvg.hu-ra pénteken került fel egy videofelvétel, amelyen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, s további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra. A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn azt közölte: megrendezett a hamisítványként leleplezett bajai videofelvétel. A nyomozó hatóság már azonosította és tanúként kihallgatta a felvétel készítésénél jelen lévő hat embert. Közölték, a felvétel mobiltelefonnal, nem rejtett módon egyikük házában készült két nappal a megismételt időközi önkormányzatiképviselő-választás után.

Rogán Antalt a hétfői tájékoztatón megkérdezték a hús áfájának ügyében is, amellyel kapcsolatban megerősítette álláspontját: a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja abban érdekelt, hogy a hús ára csökkenjen, ne egyszerűen az áfa. Ezért csak olyan indítványt támogatnak a parlamentben, amely nyilvánvalóan eléri a hústermékek árának csökkenését - mondta, megjegyezve, hogy még nem látja ennek tökéletes megoldását.

A Fidesz frakcióvezetője a hétfői Napi Gazdaságban megjelent interjújában - a húsáfa mellett - arról is beszélt, hogy szerinte jogi megoldási is szóba jöhet a devizahitelek ügyében. Az ezt firtató kérdésre a sajtótájékoztatón példaként megemlítette, vannak olyan országok, ahol a polgári törvénykönyvbe foglalták, hogy ha egy szerződés előre nem látható kockázatokat foglalt magában, akkor a bíróság köteles a szerződést felülvizsgálni.