Az LMP szerint semmi oka a kormánynak arra, hogy a munkaerő-felmérés legújabb adatait sikerként könyvelje el, hacsak nem tekinti sikernek azt, hogy egyre többen kényszerülnek közmunkára és egyre többen keresnek külföldön boldogulást.

MTI - Szél Bernadett országgyűlési képviselő szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy pénteken Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) foglalkoztatási adatait úgy értékelte: Magyarország jobban teljesít a munkanélküliség elleni küzdelemben.

Szél Bernadett közölte: a KSH adatai szerint már 2012-ben a foglalkoztatás bővülésének több mint felét a közmunka adta, harmadát pedig a külföldi munkavállalás. Azt írta, a közmunka és a migráció hatása az idén még tovább erősödött: a második negyedévben a külföldön dolgozók száma több mint 20 százalékkal nőtt, ahogy a közmunka is rekordszámokat produkált. A hazai vállalkozások tehát még kisebb arányban járultak hozzá a foglalkoztatás növekedéséhez - hangsúlyozta a politikus, aki szerint a versenyszférában alkalmazásban állók adatai is ezt támasztják alá.

"Kormányzati ráolvasás ide vagy oda, javuló mutatókat még jó ideig csak a közmunka és a külföldi munkavállalók beszámításával tud produkálni a statisztika" - értékelte az ellenzéki politikus.