Peking - Véget vetnének a közpénzekből vásárolt holdsütemények ajándékozásának Kínában. Akiket mégis ajándékok vásárlásán vagy a közelgő ünnepekhez kapcsolódóan luxusbankettek szervezésén kapnak, azokat megbüntetik - jelentette a kínai média a kommunista párt illetékeseinek körlevelére hivatkozva szerdán.

MTI - A központi fegyelmi ellenőrző bizottság az idén szeptember 19-ére eső őszközépünnep alkalmából - a kialakult szokásokkal ellentétben - megtiltotta a többnyire drága, díszdobozos holdsütemények és egyéb ajándékok küldését, lakomák szervezését. Az intelem az október elsejei nemzeti ünnephez kapcsolódó utazásokra, fitneszprogramokra és más költséges szórakozásokra is vonatkozik.

A kínai politikai vezetőség által júniusban meghirdetett egyéves kampány célja a pártfunkcionáriusok és a tömegek közötti kapcsolat javítása, miközben a párt igyekszik megszabadulni a sok vezető munkastílusát jellemző "formalizmustól, bürokráciától, hedonizmustól és pazarlástól" - emlékeztetnek a beszámolók.

A felsőbb szerveknek és a vezetőknek bátran és időben fel kell lépniük a fényűző ünnepségek, a dekadens jelenségek ellen, úgy, hogy közben maguk is jó példát mutatnak - szól a felhívás.

A kommunista párt több más állami szervvel karöltve a múlt hónapban már figyelmeztette a különböző szintű vezetőket, hogy állítsák le a közpénzből finanszírozott, költséges gálák szervezését, a hírességek felléptetésében megmutatkozó versengést.

A rendelkezés megtiltotta a szórakoztató estek rendezését úgy is, hogy azok költségeit állami vagy magánvállalatok állják. A felsőbb szervek nem háríthatják át a költségeket az alájuk tartozókra még részben sem. A médiát arra kérték, hogy számoljon be a szabályokkal ellentétes tapasztalatokról.