Japán provokatív kijelentései és cselekményei miatt nem lesz külön kínai-japán csúcstalálkozó a G20-ak soron következő szentpétervári vezetői találkozóján - erre utalt Li Pao-tung külügyminiszter-helyettes kedden Pekingben.

MTI - Li szerint Peking számára elfogadhatatlan a jelen körülmények között a két ország első számú vezetőjének találkozója. "Egy kétoldalú vezetői találkozó nemcsak fényképezkedésből és kézrázásból áll, hanem lehetőséget nyújt a vezetők számára megoldások kereséséhez a problémákra" - válaszolta kérdésre sajtótájékoztatóján a külügyminiszter-helyettes. Úgy vélte, a japán vezetők figyelmen kívül hagyják a történelmi tényeket, és nem kívánnak szembe nézni a kínai-japán kapcsolatokat terhelő létező problémákkal, s mindeközben vonakodnak érdemi tárgyalásokat folytatni a Tiaojü-szigetekről.

Peking és Tokió viszonya azóta süllyedt az utóbbi évtizedek legmélyebb pontjára, hogy tavaly a japán kormány államosította a kelet-kínai-tengeri Tiaojü- (Szenkaku) szigetcsoport nagyobb részét. Kína állítása szerint az 1970-es években a két ország vezetői megállapodtak a vita egy meghatározatlan későbbi időpontban történő rendezésében.

A kínai vezetés többször kinyilvánította, nemcsak e satus quo megváltoztatását nézte rossz szemmel, hanem a japán jobboldali és kormánypolitikusok több olyan megnyilvánulását is, amellyel figyelmen kívül hagyták a második világháborúban Japán által elfoglalt országok érzékenységét.

Li Pao-tung ezúttal is kijelentette, egyes politikai erők Japánban nyíltan tagadták az antifasiszta világháború következményeit és nyilvánvalóan megkérdőjelezték a háború utáni nemzetközi rendet. "Ilyen körülmények között hogyan tudnánk a japán fél által kívánt kétoldalú találkozót megrendezni?" - kérdezett vissza.

A japán diplomácia az utóbbi időben gyakran hangoztatta, hogy kész a legfelsőbb szintű tárgyalásokra, szívesen venné Abe Sindzó miniszterelnök és Hszi Csin-ping elnök találkozóját. Ám mindig hozzátették, hogy feltétel nélkül, ami azt jelenti, hogy a Tiaojü- (Szenkaku) szigetek hovatartozásának kérdéséről nem kívánnak vitát nyitni.

Amennyiben a japán fél a problémákat megoldó találkozót szeretne, ahhoz ki kell szélesítenie gondolkodását, szembe kell néznie a történelmi tényekkel és konkrét lépéseket kell tennie, hogy elhárítsa az akadályokat - fogalmazott a külügyminiszter-helyettes.