Küszöbön áll az amerikai katonai beavatkozás Szíriában a nyugati lapok egybehangzó értékelése szerint.

MTI - A spanyol El Mundo szerint az amerikai kormányzat be sem várja az ENSZ vegyifegyver-ellenőreinek végkövetkeztetését. John Kerry külügyminiszter kijelentette: Washington felelősségre fogja vonni Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét. Az intervenció küszöbön áll.

A zürichi Tages-Anzeiger is úgy látja, egyre valószínűbb a nyugati katonai beavatkozás Szíriában. Ez azonban nem lesz több, mint egy jelképes erejű büntetőakció - írta a svájci újság.

A párizsi Le Monde szerint a katonai válasz jelentős üzenet lenne mindenkinek, aki a jövőben hasonló rémtettet követne el, mint az Aszad-rezsim augusztus 21-én Damaszkusz keleti peremén.

A római Corriere della Sera arra hívta fel a figyelmet: számos kockázatot rejt magában egy ilyen intervenció. A Fehér Ház sokáig kivárt Szíria ügyében, mert nem lehet tudni, mi következne egy esetleges beavatkozás után, akár az is megtörténhet, hogy az ország darabokra hullik. A Nyugatnak nincs megbízható tárgyalópartnere Szíriában. Fennáll a veszély, hogy a mai szövetségesek - a lázadók - holnap már ellenségek lesznek - figyelmeztetett az olasz lap.

A jó és a rossz - idealista demokraták és radikális iszlamisták - szorosan egymás mellett vannak Szíriában, ezért veszélyes vállalkozás lenne egy szárazföldi beavatkozás - írta a holland De Telegraaf. Így marad az a lehetőség, hogy manőverező robotrepülőgépekkel mérnek légicsapást stratégiailag fontos célpontokra. Ezzel egyszer és mindenkorra világossá teszik Aszad és kompániája számára, hogy le kell mondaniuk a tömegpusztító fegyverekről - állapította meg a holland újság.

Senki sem hiszi azt, hogy egy esetleges katonai beavatkozással véget lehet vetni a szíriai polgárháborúnak vagy meg lehet védeni a civil lakosságot. A vegyi fegyverek bevetése ugyanakkor választ követel, még akkor is, ha nem oldja meg a konfliktust - írta a Politiken dán napilap.

A francia katolikus La Croix szerint egy esetleges katonai csapás mindenképpen egy újabb tragédia Szíria számára. Noha valószínűleg az intervenció a legkisebb rossz, ennek is lesznek (hátrányos) következményei.

A szíriai katonai beavatkozás mellett érvelt Tony Blair is a londoni konzervatív The Times-ban megjelent vendégkommentárjában. "Megértem, hogy az elhúzódó és fájdalmas iraki és afganisztáni hadjáratok után sokan ösztönösen azt mondják, maradjunk távol a felfordulástól. Meg kell azonban érteni, hogy mi a következménye, ha csak a kezünket tördeljük, ahelyett, hogy munkára használnánk őket" - írta a volt brit kormányfő.