Az emelkedő tranzakciós illeték miatt szeptembertől csaknem minden pénzintézet változtat a lakossági bankszámla-szerződéseken, az éves plusz költség akár hat-tízezer forint is lehet – hangzott el a Kossuth Rádió reggeli műsorában.


Tavaly még szinte valamennyi banknál elérhetőek voltak a "0 forintos" bankszámlacsomagok, ezek ősztől teljesen eltűnnek, ha pedig marad is néhány, a csomaghoz tartozó egyéb költségek emelkednek meg jelentősen – mondta a 180 percben Lovas Judit, az enpenzem.hu internetes portál szerkesztője.

A tranzakciós illeték minden bankon keresztül haladó pénzmozgást érint, a legnagyobb mértékben a készpénzfelvételt. A nulla forintos számlacsomagokhoz hasonlóan tavaly még sok helyütt elérhető volt a teljesen ingyenes, vagy a havi darabszámhoz kötött készpénzfelvétel a bankautomatákból, a 6 ezrelékes illeték miatt ez is fokozatosan eltűnik a bankok kínálatából.

A korábbiakhoz képest nagyon drágává válik még a saját ATM-ből való készpénzfelvétel is – hívta fel a figyelmet B. Varga Judit, a portál munkatársa. Míg 2012-ben 50 ezer forint felvétele két részletben átlagosan 103 forintba került, ősszel ezért már átlag 514 forintot kell fizetni. Hozzátette: még rosszabbul járunk, ha bankfiókban, a pénztárnál szeretnénk készpénzhez jutni.

A szakportál szerkesztői felhívták a figyelmet arra is: bár a legtöbb bank a kártyás vásárlások után nem hárítja át az ügyfélre a tranzakciós illetéket, érdemes folyamatosan figyelni a hirdetményeket, hiszen több pénzintézet is csupán akciós jelleggel tekint el ettől.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete honlapján bankszámla-választó program segíti az eligazodást a költségekben – hangzott el a 180 percben.