A magyar állampapírhozamok csendben kúsznak fel, a forint pedig gyengülget, mindeközben a jegybank monetáris tanács tovább vágja az alapkamatot. Pedig már nem nagyon kellene csökkenteni, mivel dől a fa, ráadásul egyenesen rájuk – írja Zsiday Viktor befektetési szakértő friss blogbejegyzésében.

A befektetési szakértő szerint két dolog lehetséges. Ha fennmarad a nemzetközi hozamemelkedő trend, és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vágja a kamatokat, akkor a forint vonzererejét fenntartó kamatkülönbség egyre szűkülni fog, és eljön az a pillanat, amikor beijednek a befektetők, és elszáll a forint (ide bármit lehet képzelni 310 és 350 forint között az euróval szemben), a jegybank pedig döntéskényszerben lesz. Ekkor a jegybank vagy jelentősen megcsapolja a devizatartalékot, vagy kamatot emel. "Szerencs a szerencsétlenségben", hogy a költségvetési hiány alacsony, a folyó fizetési mérleg pluszban van, így nagy gond nem lehet, bár lehetnek melegebb pillanatok. Ugyanakkor nem véletlenül emelkednek a hosszú lejáratú magyar kötvényhozamok, ez jelzi, hogy kisebb baj lehet.

A másik lehetőség az, hogy a nemzetközi hozamemelkedés megáll, vagy akár visszafordul, kiderült, hogy a jegybank, amikor bátran vágta a kamatot. Ebben a verzióban Zsiday Viktor nem hisz, bár nem zárható ki. A jegybank egy kicsit a tűzzel játszik, és ebből lehet hirtelen, ijesztő forintgyengülés is, ám az alapvetően igen meredek hozamgörbe és a forintot támogató fundamentumok miatt egy ilyen helyzetben kialakuló esetleges pánikot valószínűleg majd a hosszú magyar kötvények vásárlására kell kihasználni – emelte ki a befektetési szakértő.