Pozsony - Elsősorban a magánvállalkozók örülhetnek majd, de a háztartások számára is olcsóbb lesz az ára – derült ki Robert Fico kormányfő és az árszabályozási hivatal elnökének megbeszélése után.

Robert Fico a találkozó után újságíróknak kifejtette: a cégek versenyképességét akarja növelni a kormány a meghirdetett intézkedéssel. Az árszabályozási hivatal (ÚRSO) elnöke az energetikai piacon uralkodó helyzet alapján lehetségesnek tartja a villamosenergia árának csökkenését nagyobb mértékben a vállalatok és kisebb mértékben a háztartások számára. Ha a hivatal valóra váltja, amit eltervezett, akkor az ipari felhasználók esetében az árcsökkenés kétszámjegyű lesz - árulta el Jozef Holjenčík, az árszabályozási hivatal elnöke, arról viszont hallgatott, hogy milyen módon érik el a beígért árcsökkentést.

A háztartásokat illetően sem hangzott el konkrét szám, Holjenčík ugyanakkor megerősítette, itt lesz árcsökkenés. Mivel azonban a családok eddig is kevesebbet fizettek a villanyenergiáért, mint a cégek és jogi személyek, őket kevésé érinti a változás - magyarázta. Az elmondottakhoz hozzáfűzte: a fogyasztóknak meggyőződése szerint idén a földgáz árának jelentős emelkedésétől sem kell tartaniuk, mert a gázárak stabilnak tűnnek Európában.