Az Európai Parlament kedden folytatja le a plenáris vitát, szerdán pedig szavaz az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló jelentésről, amelyet Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő készített. A vitában részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök.
 
 
M1 - Az EP állampolgári jogokkal, valamint bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága (LIBE) június 19-én fogadta el a jelentéstervezetet, 31 szavazattal 19 ellenében, 8 tartózkodás mellett.

Szijjártó Péter külügyi- és külgazdasági államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában hangsúlyozta: a Tavares-jelentés súlyos tévedéseket tartalmaz, a valós magyar állapotokat és tényeket figyelmen kívül hagyja és kettős mércét alkalmaz hazánkkal szemben. "Természetes, hogy ilyen esetben, amikor az országot ilyen súlyos vádak érik, a magyar miniszterelnök személyesen vesz részt a vitán, hogy megvédje Magyarországot." - mondta.

Szijjártó Péter kijelentette: hazánk az elmúlt évek komoly átszervezésének köszönhetően Európa „él tanulójává” vált. Hozzátette: nincs még egy olyan ország, amely egyszerre tudná csökkenteni az államadósságát, 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányát, növelni a reálbéreket, a nyugdíjakat és a foglalkoztatást, valamint csökkenteni a munkanélküliséget. Mostanra Magyarország már gazdasági növekedést is produkál és nem utolsó sorban sikerült 9 év után kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól – jelentett ki a műsorban az államtitkár.