Kassa - Kassán és környékén az összes természetes vízfelület alkalmas a fürdőzésre.

A közegészségügyi hivatal elemzése megerősítette, hogy a kassai tó vize tiszta. A szakemberek azonban figyelmeztetnek, hogy a vízminőség változik a nyár folyamán. „A szezon elején általában alkalmas a fürdőzésre, később azonban elszaporodnak a cianobaktériumok” – mondta a Korzár napilapnak Marcela Ferencová, a Kassai Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) osztályvezetője.

A cianobaktériumok allergiás reakciókat válthatnak ki, mint például légzési nehézségeket, bőrkiütéseket vagy kötőhártya-gyulladást. Néhány akaratlan korty a vízből rosszullétet, hányást, fejfájást vagy izomgörcsöket okozhat. Egyes fürdőzők már panaszkodtak, hogy kiütések jelentek meg rajtuk. Ferencová szerint azonban ezt nem a víz okozta, a laboratóriumi vizsgálatok ugyanis nem mutatták ki a cianobaktériumok jelenlétét.

A Kassa környéki természetes vizek szintén alkalmasak a fürdőzésre. Az idabukóci (Bukovec) tó vize tiszta, az utóbbi években azonban elszaporodtak a vízinövények. A Margitfalvához (Margecany) közeli Óruzsini-víztározó (Ružín) is várja a fürdőzőket. A mecenzéfi (Medzev) strand megkapta a hivatal engedélyét, a Szepsiben (Moldava nad Bodvou) és Kassabélán (Košická Belá) vett vízmintákat még vizsgálják.

A zempléni Széles-tó (Zemplínska šírava) szintén alkalmas a fürdésre. A mesterséges tó körül elhelyezkedő üdülőhelyek, a Fehér hegy, Medvehegy, Kamenec, Paľkov, Hôrka és a vinnai (Vinné) tó egyaránt várja a látogatókat. A közegészségügyi hivatal munkatársai kéthetente vesznek majd vízmintákat a Széles-tó vizéből, hogy ellenőrizzék annak minőségét.