„Itt ér véget az ámen” – talán negyedszázad is eltelt azóta, hogy egy beregújfalui idős földműves így jellemezte szülőhelyét. S valóban, ahogy a IV. Beregújfalui Ifjúsági Találkozó díszvendégei köszöntőjükben utaltak is rá: a község etnikai és a nyelvhatár, egyben a kultúraváltás határán húzódik.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy az itt élők ápolják népi hagyományaikat, őrizzék anyanyelvüket és identitásukat, fejlesszék és gyarapítsák közösségük szellemi és kulturális értékeit. Mindezekhez nagyszerűen hozzájárulnak az ifjúsági találkozók és az ehhez hasonló alkalmak. A mostani együttlétre meghívást kaptak Tiszacsoma, Mezőgecse, Gut, Kígyós, Kisbégány, Borzsova, Mezővári stb. hagyományőrzői, valamint ifjú sportolói.

Heé Roland főszervező, a KMKSZ helyi alapszerveze­tének elnöke beszédében arról a felelősségről szólt, amely a mai középnemzedék tagjainak vállát terheli. Nekünk kell példát mutatni a fiataloknak, hangsúlyozta az elnök, legyen szó akár a szülőföldünkhöz való ragaszkodásról, akár az elődök által ránk testált szellemi és tárgyi örökség megőrzéséről és továbbadásáról.

Beregújfalu olyan község – hangsúlyozta köszöntőjében Jámbor Éva, beregszászi magyar konzul, mely a magyar nemzeti hagyományok és a magyar nyelv megőrzése terén jelentős szerepet tölt be. A mai nap pedig kiválóan alkalmas a múltban mélyen gyökerező kulturális örökség megőrzésére és ápolására.

Az a legszerencsésebb, a legjobb, ha az ősök által létrehozott szellemi kincset a legtermészetesebb módon vesszük át és örökítjük tovább – mondta Sin József, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének elnöke –, ha oly természetességgel énekeljük dalainkat, táncoljuk táncainkat, ahogy azt az elődök tették, ahogy ők nekünk tanították. A vendégek köszöntője után kezdetét vette a több órán át tartó kulturális program. Először a badalói Szoboszlai Csilla énekhangjában, kiforrott előadásában gyönyörködhetett a közönség, majd következtek sorra a többiek – a mezőgecsei, a kisbégányi, a tiszacsomai táncos lábú fiatalok, majd a Mezővári Művészeti Iskola tehetséges növendékei.

Miközben az alkalmi színpadon zajlott a műsor, a labdarúgó pályán számos izgalmas találkozóra került sor: településeink ifjú labdarúgói – a hat-tizenkét éves, valamint a tizenkét-tizenhat éves korosztály tagjai – mérték össze erejüket. A győztes csapat egy díszes serleggel lett gazdagabb, különdíjat kapott a torna legjobb mezőnyjátékosa és kapusa is. A délután folyamán folytatódott a futballfiesta. Ekkor a felnőtt labdarúgók léptek pályára.

Közös kincsünk a beregi szőttes. Az eseményre kilátogatók ezúttal Orosz Gizella munkáiban gyönyörködhettek. S azt is megtudhatták, hogy hogyan készülnek népművészetünk ezen kimagasló alkotásai.

Ugrálóvár, körhinta, vattacukor, színes kirakodóvásár – volt itt minden, ami egy hangulatos, tartalmas népünnepélyhez szükséges.

A szervezők ezúton is köszönetet mondanak mindazoknak az aktivistáknak, akik segítettek a tereprendezésben, a rendezvény előkészítésében és levezetésében.

A találkozót a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Eszenyi Gábor
Forrás: Kárpátinfo hetilap