Egy felmérés szerint, ha a Csehországban most parlamenti választást tartanának, a Václav Klaus alapította ODS mindössze 8 százalékot kapna. Ilyen alacsony támogatottsága megalakulása óta nem volt a pártnak.

MTI - "Az ODS támogatottsága mindannak következtében, ami Petr Necas körül folyik, történelmi mélypontra zuhant" - jelentette ki Jan Herzmann, a ppm factum közvélemény-kutató intézet igazgatója múlt hét végén készített országos felmérésükre hivatkozva. Májusban a ppm factum még 16 százalékos népszerűséget mért az ODS-nek.

Tomás Chalupa, az ODS alelnöke tragikusnak minősítette a párt népszerűségének esését. "Népszerűségünk a kormányfő botránya következtében esik" - mondta Chalupa újságíróknak. "Miroslava Nemcová jelöltsége a kormányfői tisztségre új reményt jelent a párt és a Cseh Köztársaság számára is" - tette hozzá.

Ha választásokat tartanának, akkor azt 29,9 százalékos támogatással az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nyerné, a második helyen a szintén ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) végezne 16 százalékkal, míg a harmadikon a TOP 09 párt 15 százalékkal. Őket követi az ODS 8 százalékkal, míg a Liberális Demokraták (LIDEM) és a Közügyek támogatottsága nem lépné át a parlamenti bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt.

Ugyanakkor bejutna a parlamentbe a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) és a Polgári Jogok Pártja-Zemanék (SPOZ). Az előbbi 7,5 százalékos, míg az utóbbi 6,6 százalékos támogatásnak örvend.

Mandátumokra átszámítva a 200 tagú parlamenti alsóházban a CSSD 78, a KSCM 41, a TOP 09 37, az ODS 18, a KDU-CSL 15 és a SPOZ 11 képviselővel rendelkezne.

A megkérdezettek fele válaszolta azt, hogy biztosan elmenne szavazni. Nagyon magas - mintegy harminc százalék - azok aránya, akik azt állítják, nem mennének el szavazni, mert nem bíznak a politikusokban, s úgy sem változik semmi.