A többes ikerterhességek hátterében az esetek többségében a mesterséges megtermékenyítés áll, a 23 éves cseh kismama azonban természetes úton esett teherbe ötösikreivel.

Hónapról hónapra döbbentette meg nemcsak az orvosokat, de saját magát is egy 23 éves cseh kismama, ahogy egyre több magzatot fedeztek fel a méhében. Alexandra Kinova ráadásul azért is szenzációszámba megy az országban, mert a helyi média szerint előtte még sosem szült senki ötösikreket Csehországban. A fiatal anyuka ráadásul nem mesterséges megtermékenyítés következtében lett ötszörösen terhes, a babák természetes úton fogantak meg és indultak fejlődésnek - számolt be a Daily Mail című brit napilap.

Alexandra, akinek már van egy kisfia, egészen az utolsó hónapig nem tudta, hogy ötösikreket vár. Igaz, a korábbi vizsgálatokon az már egyértelművé vált, hogy a magzat nincs egyedül, az első kontrollon mondta neki az orvosa, hogy ikrei lesznek. Amikor márciusban - a terhessége előrehaladott szakaszában - bekerült a prágai kórházba, az ottani egészségügyi személyzet megerősítette, hogy valóban ikrek, de négyen vannak. Aztán egy hónappal későb meglátták az ötödik csöppséget is.

"Sokkolva éreztem magam" - mondta a fiatal nő a denik.cz című cseh internetes lapnak. "Amikor megtalálták az ötödik gyermeket, elkezdtem sírni." Az ikerterhességen persze nem lepődött meg, mert mint kiderült, az ő és az élettársa családjában is előfordult már hasonló. Arra azonban egyáltalán nem számított, hogy ilyen különleges helyzetbe kerül. Állapotában sem tapasztalt semmi szokatlant, eltekintve attól, hogy a reggeli rosszullétek csak a negyedik hónap után múltak el.

A fiatal nő, aki már bevonult a kórházba és vasárnapra vették előjegyzésbe császármetszésre, úgy tervezi, hogy az öt kisbabáját ugyanúgy szoptatni fogja, mint első gyermekét. "Tisztában vagyok vele, hogy a mesterséges mellétáplálásra is szükség lesz, de az első gyermekemet majdnem másfél éves koráig szoptattam, így a mostaniakkal is így szeretnék tenni" - mondta. A hátralévő néhány napban a kismama különleges gyógyszereket kap, amelyek felgyorsítják a magzatok tüdejének kifejlődését, a természetes születésig hátralévő időt ugyanis már nem bírnák ki a pocakjában.

Ráadásul a szülés nemcsak a lehetséges - bár remélhetőleg nem megvalósuló - szövődmények miatt tartogat izgalmakat az ifjú anyuka számára. A babák ugyanis minden erőfeszítés ellenére szemérmesen rejtegetik a nemüket, így csak annyit lehet tudni, hogy 2 fiú és egy kislány biztosan lesz, de a másik két apróság neme csak a szülés után lesz egyértelmű.

A természetes ötös terhesség esélye egy a több millióhoz.

Forrás: eletmod.hu