Egy új tanulmány szerint azokban az amerikai államokban, amelyek kötelezővé teszik a biciklivel közlekedő gyermekek és kamaszok számára a bukósisak viselést, csökkent a ilyen jellegű balesetekből eredő halálozások száma a korcsoport körében.

A szakemberek az Amerikában 1999 és 2010 között történt kerékpáros halálesetek számát vizsgálták és arra a megállapításra jutottak, hogy a bukósisak viselést előíró államokban ezen időszak alatt nagyjából 20 százalékkal visszaesett a biciklis balesetekkel összefüggő halálesetek száma a 16 éven aluliak körében. 

A tanulmányt vezető William Meehan, a Bostoni Gyermekkórház munkatársa szerint amikor törvényi szinten szabályoznak valamit, akkor a szülők ráébrednek a dolog fontosságára és figyelnek arra, hogy gyermekeikkel betartassák az előírást.

Évente nagyjából 900 ember veszti élete kerékpáros baleset következtében az Egyesült Államokban és ezen halálesetek majdnem háromnegyede fejsérülésből származik - húzták alá a szakemberek. 

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a bukósisak viselés akár 88 százalékkal csökkentheti a fej-, vagy agyi sérülés kockázatát, ám kevés tanulmány foglalkozott azzal, hogy a sisak viselést előíró törvények nemzeti szinten milyen hatással vannak a közlekedési balesetekből eredő sebesülési és halálozási arányokra. 

Az Egyesült Államokbeli közlekedési balesetekből eredő halálozásokat nyomon követő adatbázis felhasználásával a kutatók összevetették a kerékpározás közben meghalt gyerekek és kamaszok számát azokban az államokban, amelyek bukósisak viselést előíró törvényt vezettek be a tanulmány kezdetén és azokban, amelyek nem rendelkeznek hasonló szabályozással. 

1999-ben mindössze 16 amerikai államban volt kötelező a bukósisak viselése és a kerékpáros balesetekkel összefüggő gyermekhalálozás aránya országos szinten nézve négy az egymillióból volt. 1999 januárja és 2010 decembere között 1612, kerékpárral összefüggő halálesetet regisztráltak a 16 éven aluli fiatalok körében. 

A vizsgált időszakban a bukósisak viselést előíró államokban 2 kerékpáros haláleset jutott minden egymillió 16 éven aluli fiatalra, míg a szabályozást nélkülöző államokban ugyanez az arány 2,5 az egymillióból volt.

Forrás: http://eletmod.hu