Magyarországon jóval kisebb károk keletkeztek, mint Németországban vagy Csehországban, hiszen nem szakadtak át a gátak, és az ár nem öntött el nagy területeket - hangsúlyozta az OKF vezetője.

MTI - A védelmi munkák során körülbelül 10 ezer hektárnyi mezőgazdasági területen okoztak károkat, ezek felmérése hétfőn fejeződik be - mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője, helyreállításért felelős miniszterelnöki megbízott vasárnap délután a közmédia jótékonysági napján.

Bakondi György a közmédia műsorában hozzátette: a védekezéshez képest most egy kevésbé látványos, de nagyon fontos munka folyik, mert az emberek normális életviteléhez szükség volt az utak felszabadítására, a vasúti közlekedés újraindítására. A belterületekről el kellett tüntetni a homokzsákokat, fertőtlenítésre és szúnyogirtásra volt szükség, valamint a kitelepítettek visszaköltöztetésére. Most következik a károk felmérése, a mezőgazdasági és egyéb károk összeírása. Bakondi György hangsúlyozta: Magyarországon jóval kisebb károk keletkeztek, mint Németországban vagy Csehországban, hiszen nem szakadtak át a gátak, és az ár nem öntött el nagy területeket. Mezőgazdasági és lakóterületek ártereken kerültek víz alá.

A védekezés során a lánctalpasok és traktorok komoly károkat okoztak körülbelül 10 ezer hektárnyi mezőgazdasági területen. Ezeket a károkat most mérik fel, de hétfőre végeznek vele. Az OKF főigazgatója elmondta: a védekezésben 37 600 regisztrált önkéntes vett részt, rajtuk kívül több mint 30 ezer hivatásos segítette a munkát, köztük rendőrök, katonák és a katasztrófavédelem hivatásos és önkéntes tagjai. A sikeres védekezéshez az összefogás mellett szervezettségre és szaktudásra volt szükség, főként a vízügy nagyon pontos előrejelzéseire, hiszen így másfél nappal előre tudták, hogy mekkora vízmagasságra kell készülniük - tette hozzá a miniszterelnöki megbízott.

Bakondi György szerint nagyon beváltak az önkéntes megyei speciális mentőszervezetek, de jól működött a védelmi igazgatási rendszer, fontos volt a polgármesterek szerepe és a tájékoztatásban is sikerült jelentősen előrelépni. A főigazgató kiemelte, hogy adakozásra és munkaszervezésre továbbra is szükség van, hiszen például hétfőn Bátára várnak önkénteseket a védművek bontására. Dunabogdányban pedig erős szennyezés történt, emiatt ott vegyi mentesítésre van szükség. Az elmúlt időszakban sok csapadék esett a Duna vízgyűjtőjében, és a következő napokban is jelentős csapadék várható, de ez újabb védelmi tevékenységet nem igényel Magyarországon - tette hozzá.

A közmédia Jónak lenni jó - árvízvédelem 2013 címmel mintegy kilencórás jótékonysági műsorral jelentkezik vasárnap. Az események több részben az M1, a Duna és a Duna World tévécsatornán, továbbá az Árvízvédelmi Rádióban, valamint a közmédia egyéb csatornáin is nyomon követhetőek.