Több milliárd eurót kitevő választási ígéretek és költségvetési konszolidálás között próbál összhangot teremteni a német uniópártok választási programja.

MTI - A 120 oldalas dokumentumot - amely a Németország kormányprogramja 2013 és 2017 között címet viseli - a tervek szerint hétfőn terjesztik jóváhagyásra a CDU és a CSU közös berlini kongresszusa elé, amelyen több mint 600 küldött vesz részt. A konzervatív pártok mindenekelőtt a családok támogatásával, az időskori szegénység elleni harccal, az oktatás és a kutatás támogatásával, valamint az infrastruktúra fejlesztésével igyekszenek megnyerni a választókat. Adóemelésekre a program szerint nem kerülhet sor. Ennek ellenére az uniópártok azt remélik, hogy a tervezett beruházásokhoz az adóbevételek várt emelkedése, valamint bizonyos költségvetési átcsoportosítások nyújthatnak fedezetet.

Pontosan három hónappal az országos választások előtt a konzervatív pártok programja viszályt keltett az Angela Merkel vezette kormánykoalíció pártjai, a CDU/CSU, illetve a liberális FDP között. Az önálló arculat erősítésére törekvő szabaddemokraták ugyanis azon a véleményen vannak, hogy a programban foglaltak nagy része nem finanszírozható. Philip Rössler, az FDP elnöke, aki a kormányban alkancellárként Merkel helyettese, azt rótta fel kancellárnak, hogy "a költekezés édes mérge" vezérli.

Az ellenzék elítélte a konzervatívok választási programját. Frank-Walter Steinmeier, a szociáldemokrata SPD parlamenti frakcióvezetője csalással vádolta Merkelt, amiért azt állítja, hogy ígéretei finanszírozhatók. Steinmeier egy nyilatkozatban azt hangoztatta, hogy "Merkel programja mesekönyv". Noha a CDU és személy szerint Angela Merkel az utóbbi hónapokban többször kiállt a jelenlegi konzervatív-liberális koalíció folytatása mellett, a mostani programdokumentum semmi fajta koalíciós elkötelezettséget nem tartalmaz a szeptember 22-i választások utáni időszakra.