A mérsékelt ellenzéki erőknek vissza kellene foglalniuk a szélsőséges lázadó csoportok kezére jutott szíriai területeket, mert ez utóbbiak hasznot húzhatnak a zűrzavaros helyzetből - mondta vasárnap Dohában a francia államfő.

MTI - Francois Hollande szerint ha ezeket a szélsőséges csoportokat nem távolítják el az általuk elfoglalt területekről, könnyen kihasználhatják a káoszt, az viszont ürügyet szolgáltathat Bassár el-Aszad elnöknek, hogy folytassa a vérengzést.

Hollande egy nappal azután nyilatkozott a katari fővárosban, hogy a Szíria barátai nevű országcsoport külügyminiszterei ott tanácskoztak. Közleményükben jelezték: Franciaország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Jordánia, Szaúd-Arábia, Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Törökország és Egyiptom sürgősen a szíriai ellenzék rendelkezésére bocsát megfelelő mennyiségű "anyagot és felszerelést", elősegítve ezzel az erőviszonyok megváltoztatását (a katonai fölénybe került szíriai kormányzat és a felkelők között).

Megállapodtak abban, hogy az országcsoport minden tagja a maga módján, saját belátása szerint nyújt majd segítséget. Laurent Fabius francia külügyminiszter például jelezte, hogy országa gyógyszereket fog szállítani a szíriai hadsereg által bevetett szarin ideggáz miatt egészségkárosodást szenvedettek kezeléséhez. Az AFP vasárnap megjegyezte: Washington még nem részletezte, milyen jellegű segítséget készül nyújtani a szíriai lázadóknak, egyelőre habozik katonai támogatást nyújtani Aszad elnök ellenfeleinek.

A dohai tanácskozás kezdetén John Kerry, az amerikai diplomácia vezetője felszólalásában hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek azért kell fokozniuk a szíriai lázadóknak nyújtandó támogatást - így a katonai segítséget is -, hogy sikerüljön nyélbe ütni a Genf-2-nek nevezett békekonferenciát. Vagyis ennek a támogatásnak nem a katonai, hanem a politikai megoldást kell elősegítenie. A tanácskozásnak otthont adó Katar ugyanakkor szállít fegyvereket a felkelőknek. Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir ász-Száni katari miniszterelnök a dohai tanácskozás házigazdájaként megnyitó beszédében így fogalmazott: azért kell felfegyverezni a szíriai ellenzéket, hogy rá lehessen bírni Aszadot a tárgyalásokra.