A szigorú arculati kézikönyv szerint nyílt meg az első nemzeti dohánybolt a főváros XIX. kerületében. A július 1-jétől már kizárólagos eladási joggal árusító üzlet tulajdonosainak vegyesboltja van, de onnan kiszorult a cigaretta a törvény miatt.

Másodikként kaptak engedélyt a kispesti vegyesbolt tulajdonosai a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, így másfél havi kemény munka után július 17-én megnyitott a főváros első nemzeti dohányboltja a kispesti uszoda és egy kéttannyelvű gimnázium szomszédságában.
Fotó: Fejér Bálint

– Rengeteg támadás ért minket emiatt, holott itt a szomszédságban kocsma is üzemel, korábban pedig a nyerőautomatás játékterem sem zavart senkit – mesélték lapunknak a tulajdonosok, akik a trafikszabályozás körül kialakult cirkusz miatt kérték: sem a nevüket, sem a fotójukat ne közöljük.
– Ez rendkívül sok energiát és pénzt igénylő beruházás volt, önmagában nagyon sokára térülne meg. Mi vegyesboltot üzemeltetünk itt. Abban az üzletben nem lehet majd cigarettát árulni. Ezért vágtunk csak bele, számítva rá, hogy az ottani forgalomkiesést itt behozzuk. Másképp nem érné meg – állítja az egyik tulajdonos, aki szerint a szigorú arculati szabályok is növelték a költségeket.
Úgy tudjuk: a kötelező 18-as karika eleinte például egyetlen cégnél volt megvásárolható – igen magas áron. – A vevők még nem szoktak át, néhány napra még szükség van. Jövő héttől nyilván élénkül majd a forgalom – magyarázza a pult mögül Ilona, utalva rá, most még máshol is, utána viszont csak náluk lehet a közelben dohánytermékhez jutni.
Másutt nem ilyen fényesek a kilátások. Országszerte sok helyütt csak az „Itt nemzeti dohánybolt nyílik” matrica jelöli az – elméletileg – elsejétől nyíló trafikok helyét. Igaz, az a felirat is az előírt betűtípussal készült.
A Nemzeti Dohány Nonprofit Zrt. megkeresésünkre nem adott tájékoztatást arról, hány üzlethelyiség nyílt már meg, és mennyit alakítottak ki a követelményeknek megfelelően.