Környezeti és diplomáciai válsággal fenyegetnek Délkelet-Ázsiában az Indonéziában több napja tomboló hatalmas erdőtüzek.

MTI - Az indonéz hatóságok pénteken katonai repülőgépeket vetettek be a harmadik napja tartó lángok megfékezésére. A tüzek rekordméreten borították be az egészségre rendkívül káros füsttel a szomszédos Szingapúrt, de Malajziát is.

Szingapúrban az emberek már maszkot viselnek, a gyermekeket beparancsolták a játszóterekről, Malajzia déli régióiban pedig elrendelték az iskolák bezárását.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a tűzvészek diplomáciai viszályt okozhatnak a térségben.

A tűz, illetve a füst terjedését az erős szél is segíti, s a hatóságok súlyos egészségügyi kockázatoktól tartanak. Indonéz illetékesek szerint az ország egyes tartományaiban máris megnőtt az asztmás-, valamint a szemet érintő vagy a különféle bőrmegbetegedések száma.

Egedül Szumátra szigetén több mint száz erdős terület áll lángokban. Környezetvédők szerint több tűzeset szándékos gyújtogatás következménye, az állítólagos gyújtogatók - mint állítják - az erdők kiirtásával mezőgazdasági ültetvényekhez akarnak területet nyerni.

Az indonéz hatóságok nyolc nagyvállalatot vádolnak az erdőtüzek miatt. A kormány azt hangoztatta, hogy intézkedéseket foganatosít azon vállalat ellen, amelynek felelőssége bizonyítást nyer. A tüzekről készített, műholdas térképeket és kormányzati adatokat tartalmazó hivatalos elemzésből azonban nem derült ki a tűz tényleges oka, sem az, hogy ki, illetve melyik vállalat követett el mulasztást.

Az indonéz kormány 200 milliárd rúpiát (20 millió dollár) különített el a katasztrófa leküzdését célzó intézkedésekre, és a többi között hét katonai gépet vetettek be a tüzek oltására, valamint mesterséges eső keltésére. A hatóságok több tartományban arra szólították fel a gyermekeket és az idősebbeket, hogy ne tartózkodjanak a szabadban.