Az újranyitás a szentendrei Múzeumok éjszakájának egyik legfontosabb eseménye.

MTI - Három év kényszerszünet után szombattól ismét teljes gazdagságában látható Szentendrén Vajda Lajos festőművész (1908-1941) emlékkiállítása, amely koncepciójában is megújult.

A Ferenczy Múzeum új épületbe való költözéséig csak szűkített válogatást lehetett látni az európai rangú festő alkotásaiból, mert a Vajda-múzeumban kapott helyet átmenetileg a Ferenczy ikrek műveinek egy része - mondta el Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Ferenczy Múzeum igazgatója az MTI-nek.

Az újranyitás a szentendrei Múzeumok éjszakájának egyik legfontosabb eseménye, a közönség ismét az életmű jelentős szeletét láthatja - hangsúlyozta Kálnoki-Gyöngyössy Márton.

"Ahogy a zenében Bartók Béla, úgy a festészetben Vajda Lajos és Korniss Dezső voltak azok, akik új utakra léptek, a régi népi motívumok egyfajta újrateremtésével" - jellemezte az alkotót az igazgató.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton kiemelte, fontos jelentése van annak is, hogy a kiállítás együtt látható az Európai Iskola szentendrei mestereinek műveiből válogató tárlattal. Ez a művészeti csoportosulás új hangot képviselt a második világháború pusztítása után, és törekedtek a Kelet és a Nyugat művészetének összekapcsolására - tette hozzá.