Az ankarai külügyminisztérium is berendelte pénteken a német nagykövetet, röviddel azután, hogy Berlinben behívatták Törökország nagykövetét - közölte egy török külügyi szóvivő.

MTI - Eberhard Pohl, a német nagykövet jelenleg nincs Ankarában, ezért őt a német külképviselet egy másik diplomatája képviseli. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter - aki éppen Ukrajnában tartózkodik - az üggyel kapcsolatban azt mondta: Pohl egyes kijelentései, illetve Németországból elhangzott kijelentések miatt kérették be a diplomatát a minisztériumba - jelentette az Anadolu török hírügynökség.

Törökország berlini nagykövetét előzőleg amiatt hívatták be a német külügyminisztériumba, hogy Egemen Bagis európai uniós ügyekért felelős török miniszter csütörtökön azt állította, hogy a német kormány belpolitikai taktikai okokból hátráltatja a török uniós csatlakozási folyamatot.

Bagis pénteken újságírók előtt ismételten azzal vádolta meg Angela Merkel német kancellárt, hogy a közelgő németországi választások miatti "manőver" jegyében bírálta a török biztonsági erők fellépését a kormányellenes tüntetőkkel szemben. "Remélem, (Merkel) kijavítja a hétfőn elkövetett hibáját (...), mert ha nem, annak következményei lesznek" - idézte Bagist a török sajtó.

Egemen Bagis csütörtökön arról beszélt, hogy a német kormánynak nem kellene a belpolitikával kevernie a török uniós integráció ügyét. Ezt annak kapcsán mondta, hogy uniós diplomaták közlése szerint egyelőre nem nyitják meg a török csatlakozási tárgyalások újabb fejezetét. Név nélkül nyilatkozó források azt mondták, hogy Németország és Hollandia fenntartásai miatt az EU egyelőre vonakodik az új fejezet megnyitásától. Az eredeti menetrend szerint június utolsó hetében kezdődött volna az új tárgyalási forduló.

Angela Merkel a hét elején élesen bírálta a török kormányzat eljárását a tüntetőkkel szemben. A kancellár egy interjúban azt mondta: "nem fér össze a gyülekezési szabadságról és a véleményszabadságról alkotott elképzelésünkkel mindaz, ami jelenleg Törökországban történik".