Ebben az időszakban megszaporodnak az akár súlyosabb rovarcsípéses esetek. Ugyanakkor sok tévhit kering a rovarcsípés-allergiáról.

Sokan nem is gondolják, milyen veszélyes lehet egy méh- vagy darázscsípés. Ezek a kis teremtmények – főleg védekezés céljából – méreganyagot juttatnak a csípés pillanatában az ember szervezetébe. Ez a méreganyag enyhébb esetben bőrpírt, duzzanatot, fájdalmat okoz, súlyosabb formában viszont akár halálhoz is vezethet.

A rovar mérge olyan polipeptideket tartalmaz, amelyek kitágítják és áteresztővé teszik az ereket, így a csípés helyén  vörös vizenyő, erős fájdalom, viszketés jelentkezhet. Ez az általános reakció órák vagy 1-2 nap alatt oldódik, és ez még nem jelent allergiát.

Az is sokat számít, hogy hol van a csípés helye. Ha a nyelv vagy torok esik áldozatul, akkor a helyileg kialakuló duzzanat, gégevizenyőt okozva, elzárhatja a légutat, és életveszélyes állapotot idézhet elő. Ha egyszerre több csípés éri az embert, a vérbe jutó toxinok mennyisége összeadódik, és allergiás reakcióhoz hasonló tüneteket válthat ki: lázat, fejfájást, szédülést, hányást.

A valódi rovarcsípés-allergia csak azoknál fordul elő, akiknek a szervezetében a méreg ellen antitest termelődik. Ez a folyamat csak többszöri csípés után válthat ki túlérzékenységi reakciót az arra hajlamos emberben. Így ha valakit már ért olyan méh-, illetve darázscsípés, amelynek az általános tünetei kifejezettebbek voltak, fokozottan ügyeljen a következő csípés alkalmával.

Mindenképpen fordulj orvoshoz:

szájban vagy orrban történt a rovarcsípés (fulladásveszély!);
ha öntudatvesztést tapasztaltál;
sápadtságot, verítékezést, nyirkos bőrt, szapora légzést vagy pulzust, bágyadtságot észlelsz!
Ha valaki allergiás a darázsméregre, az a méhcsípésre nem, és ez fordítva is igaz. De vannak olyan ritka esetek, amikor valaki mindkét rovar csípésére érzékeny. A már sokat emlegetett allergián olyan tüneteket értünk, amelyek az egész szervezetre kiterjednek, és sokkos állapotot okozhatnak. A csípést követően nagyon gyorsan, másodpercek-percek alatt a nyelv és a torok megduzzad, fulladásérzés, levegő utáni kapkodás, verejtékezés, sápadtság, vérnyomásesés, szapora pulzus és eszméletvesztés jelentkezik.

A teljes cikk elolvasható a WEBBeteg.hu oldalán: A rovarcsípés veszélyei

Forrás: otvenentul.h