Az európai válságkezelésben irányváltást, a gazdasági növekedés és a fiatalok munkahelyteremtése érdekében pedig közös uniós politikát sürgetnek a francia szocialisták és a német szociáldemokraták szerdán Párizsban közzétett közös nyilatkozatukban.

(MTI) - A Német Szociáldemokrata Párt (SDP) és a francia Szocialista Párt (PS) elkötelezi magát az európai válságkezelés irányváltása érdekében - hangsúlyozzák nyilatkozatukban, elítélve a konzervatívok és a liberálisok által eddig Európában folytatott politika több elemét.

Az aláírók leszögezik, hogy a költségvetési szigor és a szilárd állami pénzügyek fontossága mellett a növekedés érdekében indított közös politikának és a fiatalok munkanélkülisége elleni ambiciózus paktumnak kell az európai politika fő feladatává válnia az elkövetkező hetekben és hónapokban.

A nyilatkozatot a két pártvezető, a francia Harlem Désir és a német Sigmar Gabriel megbeszélése után tették közzé, egy nappal a csütörtök-pénteki brüsszeli EU-csúcstalálkozó előtt, amelynek fő célja: segítséget nyújtani a munkanélküli európai fiatalok millióinak, egyúttal pedig hitelekhez juttatni a válságban vergődő országok vállalatait.

A PS és a SDP több javaslatot is tesz a nyilatkozatban ezen célok elérése érdekében: a munkahelyteremtés és a növekedés területén történő befektetésekre, közös európai adópolitikára, az adóemigráció és adódömping megakadályozására, a pénzügyi tranzakciók azonnali megadóztatására, egy európai társadalmi stabilitási paktumra, amelynek célja konkrét megállapodásokkal a tagállamok számára a társadalmi egyenlőtlenségek megszüntetése.

A két nagy baloldali párt szerint "gazdaságilag hamis" az uniós állampolgárok számára az, hogy a válságra az európai politika kizárólag költségvetési megszorításokkal, a piacok liberalizálásával és a privatizációk szabályozásának enyhítésével reagál. Ezért szerintük európai szinten irányváltásra van szükség.