A zsírmegkötők olyan természetes anyagok, amelyek képesek már a bélrendszerben megkötni és onnan eltávolítani a táplálékkal a szervezetbe kerülő zsír és koleszterin egy részét.

A zsírmegkötők, magas rosttartalommal rendelkeznek, ilyen pl. az útifűmaghéj (psyllium) héja, a glükózamin, valamint a korpaféleségek.

A zsírmegkötők a gyomor bélrendszerében fejtik ki hatásukat, így kevesebb zsír és koleszterin kerül a sejtekbe, mivel ha már a bélrendszerben megkötjük, majd eltávolítjuk a lipidek egy részét, akkor kevesebb jut be a vérkeringésbe. A koleszterin és a triglicerinszint csökkentésével akár fogyhatunk is, mert csökken a megemésztendő és felszívódó zsírok mennyisége, de nő a széklet zsírtartalma.

Ezek a zsírmegkötők az emésztőrendszerben jelen levő salak és méreganyagokat is megkötik, így gyorsabban távoznak a belekből.

Székrekedés esetén is javasolt a fogyasztásuk, de csak akkor hatásosak, ha nagy mennyiségű folyadékot is iszunk mellé.


Az útifűmaghéj héja szintén nagy vízmegkötő képességgel rendelkezik, de napi 2-3 liter folyadékkal együtt hatásos, így fogyókúra, székrekedés, és más bélbetegségek esetén is érdemes fogyasztani őket.