Cukor is, zöld is, hüvelyes
is és legalább úgy ragaszkodunk hozzá, mint a borsó a héjához. Valamennyi
család étrendjének alapja a zöldborsó.A hüvelyben megbújó zsenge szemeket akár
nyersen is fogyaszthatjuk - ahogyan azt eleinte is tették -, de csupán a képzeletünk
szabhat határt a felhasználási módoknak.Egyszerre készíthetünk belőle elő- és
főételt, esetleg salátát. Amennyiben saját magunk szeretnénk megtermeszteni a
zöld harapnivalót, akkor sem kell aggódnunk, ugyanis a zöldborsó nem válogat a
talaj és az időjárások között sem.A zöldborsónak több fajtáját ismerjük, melyek
mindegyike termeszthető az egész ország területén. Nem viseli meg a hideg és
vízigénye sem túlzottan nagy, mivel gyökérzete mélyre kúszik.Tavasszal vetjük
el, általában március közepén. A betakarítás időpontjának kiválasztása viszont
nehezebb feladat, mivel a szemek érés után gyorsan elkezdenek keményedni,
illetve az élősködök is szívesen csemegéznek az édes zöldségből. Többnyire
júniusban veszi kezdetét a válogatás a megfelelő hüvelyek között.
A
rafinált szemek ugyanilyen játékosak, ha otthon szeretnénk őket megfőzni.
Eleinte fokozatosan puhulnak, ám ez után ismét keményedni kezdenek. Ennek
megelőzésére mentalevéllel együtt szokás a lobogó vízbe tenni az apró
szemeket.Ha inkább vásároljuk a zöldborsót, a legjobb, ha a héja alapján
döntünk.Az a növény, amelyiknek kemény, hibás vagy kevésbé élénk a színe,
semmiképpen ne vigyük haza. Persze megkönnyítheti a dolgunkat, ha eleve héj
nélkül vásároljuk, például fagyasztott formában.Érdekesség, hogy a számunkra
érett borsó még igazából éretlen. Valójában sárga és száraz, mire eléri a
teljes érettséget.Mi mégis a zöld és zsenge szemeket fogyasztjuk, melyek
bővelkednek B1- és B2-vitaminban, illetve karotinban. Fehérjetartalma rendkívül
magas, eleinte főleg ezért vált népszerűvé.Mivel sok szénhidrát van benne, az
alakjukat félő hölgyek mellőzik étrendjükből, akárcsak a burgonyát. Ennek
ellenére nem kell aggódnunk, ha zöldborsóval tömjük tele a pocakunkat, mert a
magas kalóriaszámot ellensúlyozza, hogy a zöldség szerfelett egészséges.
forrás: napidoktor.hu
0 Megjegyzések