A kuglóf tésztája lehet kelt vagy kevert, mi utóbbira szavazunk, ahogy Ízbolygó is tette. Remek finomság reggelire, tízóraira.

A kuglóf remek reggeli/tízórai, illetve uzsonna lehet, úgyhogy már csak a megfelelő állagot kellett legyártani hozzá. További előnye, hogy viszonylag nagy, ergo több napra meg van oldva a tízórai. Kelt tészta helyett most kevert tésztával dolgoztam. Összedobni időben sem nagy kunszt, azonban ez az alap darab is sorra veri a bolti társait. Finom, szaftos, mazsolás…

Hozzávalók

30 dkg vaj (puha)
30 dkg túró
3 evőkanál mascarpone
csipet só
15 dkg cukor
30 dkg liszt
3 tojás
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
18 dkg mazsola
fél dl rum
2 evőkanál kakaópor
1 teáskanál fahéj
szilvalekvár
20 dkg étcsoki a bevonáshoz

A vajat és a cukrot robotgéppel habosra keverem, majd hozzáadom a mascarponét, a tojásokat, a túrót, a citromhéjat, a sót. A lisztet összekeverem a sütőporral, majd a masszához szitálom. A mazsolát a rummal megforralom (akár mikróban), majd ha kihűlt a tésztához keverem. A kuglófformát (ha nem szilikon) kivajazom, és megszórom cukorral.

A tészta felét a formába kanalazom, a maradékhoz keverem a kakaóport és a fahéjat, és ezt a fehér tészta közé és rányomkodom. Vigyázz ragad, de nedves kanállal könnyedén eligazítható. 180 fokon 50 percig sült a kuglóf. Ha nagyjából kihűlt, rácsra borítom a formából, és forró szilvalekvárral körbekenem. A csokit felolvasztom, és a kuglófra kenem. Kihűtöm, szeletelem, befalom.

Forrás: borsa.hu