A kuglóf tésztája lehet kelt vagy kevert, mi utóbbira
szavazunk, ahogy Ízbolygó is tette. Remek finomság reggelire, tízóraira.
A kuglóf remek reggeli/tízórai, illetve uzsonna lehet,
úgyhogy már csak a megfelelő állagot kellett legyártani hozzá. További előnye,
hogy viszonylag nagy, ergo több napra meg van oldva a tízórai. Kelt tészta
helyett most kevert tésztával dolgoztam. Összedobni időben sem nagy kunszt,
azonban ez az alap darab is sorra veri a bolti társait. Finom, szaftos,
mazsolás…
Hozzávalók
30 dkg vaj (puha)
30 dkg túró
3 evőkanál mascarpone
csipet só
15 dkg cukor
30 dkg liszt
3 tojás
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
18 dkg mazsola
fél dl rum
2 evőkanál kakaópor
1 teáskanál fahéj
szilvalekvár
20 dkg étcsoki a bevonáshoz
A vajat és a cukrot robotgéppel habosra keverem, majd
hozzáadom a mascarponét, a tojásokat, a túrót, a citromhéjat, a sót. A lisztet
összekeverem a sütőporral, majd a masszához szitálom. A mazsolát a rummal
megforralom (akár mikróban), majd ha kihűlt a tésztához keverem. A kuglófformát
(ha nem szilikon) kivajazom, és megszórom cukorral.
A tészta felét a formába kanalazom, a maradékhoz keverem a
kakaóport és a fahéjat, és ezt a fehér tészta közé és rányomkodom. Vigyázz
ragad, de nedves kanállal könnyedén eligazítható. 180 fokon 50 percig sült a
kuglóf. Ha nagyjából kihűlt, rácsra borítom a formából, és forró
szilvalekvárral körbekenem. A csokit felolvasztom, és a kuglófra kenem.
Kihűtöm, szeletelem, befalom.
Forrás: borsa.hu
0 Megjegyzések