A reggeli fontosságát már régóta hangsúlyozzák a tudósok, dietetikusok. Most viszont egy amerikai kutató a fehérjében gazdag reggeli jelentőségére mutatott rá. Az ilyen típusú étkezés javítja az étvágy kontrollálását és csökkenti az egészségtelen, zsírokban és cukorban gazdag esti nassolást.
A „reggeli a legjobb barátod, az ebéd a jó szomszédod, a vacsora a legrosszabb ellenséged”, hirdette Konfuciusz. A kiegyensúlyozott étkezés pozitív élettani hatását számos kutatás igazolta már, mintahogyan azt is, hogy milyen káros, ha kimarad a reggeli. Heather Leidy adjunktus azonban az első szakember, aki azt vizsgálta, hogyan hat az elfogyasztott reggeli az emberek étvágyára, illetve az esti nassolásra a fiatalok esetében, akik életmódjukból fakadóan sokszor kihagyják a reggelit.
Az MTI által idézett kutatásban 20 kövér vagy elhízott, 18-20 éves nő vett részt. Ők vagy tojásból és sovány marhahúsból álló, magas fehérjetartalmú vagy gabonapehelyből álló, normál fehérjetartalmú reggelit ettek, netán kihagyták a reggeli étkezést. Valamennyi elfogyasztott reggeli 350 kalóriát tartalmazott, a magas fehérje tartalmú 35 gramm fehérjét. A résztvevők kérdőívet töltöttek ki és vérmintákat vettek tőlük a nap folyamán, majd a vacsora előtt funkcionális mágneses rezonancia vizsgálat (fMRI) segítségével vizsgálták agyukban azokat a jeleket, amelyek az étkezést és az étellel való jutalmazással kapcsolatos magatartást szabályozzák.
A magas fehérjetartalmú reggeli nagyobb teltségérzetet, jóllakottságot eredményezett. Csökkent az agynak az a tevékenysége, amely az élelemért való sóvárgásért felelős, sőt az ilyen reggeli egyben csökkentette az esti nassolásra való hajlamot is a két másik csoporthoz képest.
„Ezek az adatok azt mutatják, hogy a magas fehérjetartalmú reggeli lehet az egyik stratégia a túlevés megakadályozására és az étrend minőségének javítására azáltal, hogy az egészségtelen nassolásokat felváltják a jó minőségű reggeli élelmiszerek”, idézte az adjunktust a ScienceDaily tudományos hírportál.
Leidy szerint a reggelit általában kihagyó emberek szervezetének mintegy három napra van szükség ahhoz, hogy hozzászokjon a korai étkezéshez. A vizsgálatban résztvevők különféle marhahús és tojásalapú ételeket fogyasztották, de Leidy úgy véli a görögjoghurt, a túró vagy a sertéssonka is alkothatja a 35 grammnyi fehérjét. A kutató tervezi egy újabb vizsgálat indítását, amely célja, hogy megmutassa vajon a magas fehérjetartalmú reggeli rendszeres fogyasztása javítja-e a fiatalok testsúlyának kordában tartását.
Forrás: eletforma.hu
0 Megjegyzések