Kefirrel vagy mézzel kenegetve? Burgonyalepénnyel vagy rizsgolyóval szervírozva? Édesen vagy inkább csípősen? Akárhogy is szereted, 3 mámorítóan finom csirkés receptünk között megtalálod a tuti ebédet.








Csirkecomb szilvaraguval és burgonyalepénnyel

Hozzávalók 4 személyre:

• 4 darab egész csirkecomb
• kevés olaj a sütéshez

A raguhoz:

• 30 dkg szilva
• 2 késhegynyi ánizs
• 2 dl vörösbor
• 1 teáskanál keményítő
• 3 evőkanál cukor

A lepényhez:

• 60 dkg burgonya
• só
• 8 dkg vaj
• petrezselyem
• olaj a sütéshez

Néhány evőkanálnyi cukrot halványbarnára karamellizálunk. Ráöntjük a bort, beleszórjuk az őrölt ánizst, és a keményítővel besűrítjük. A felezett, magozott szilvát is beletesszük, és összeforraljuk. A filézett csirkecombokat egy serpenyőben kevés olajon vörösre sütjük.
A burgonyát megtisztítjuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Picit besózzuk, és állni hagyjuk. Negyedóra múlva kinyomkodjuk, leöntjük róla a levet. Hozzákeverjük a vajat, és lapos pogácsákat formázunk belőle, amelyeknek teflonserpenyőben kevés olajon mindkét oldalát hosszan átsütjük. (A sütés fogja összetartani.) Az elkészült burgonyalepény mellé tálaljuk a csirkét és a szilvaragut. 

1 adag: 624 kcal

Elkészítési idő: 70 perc

 Kefirben pácolt csirkemell burgonyafánkkal

Hozzávalók 4 személyre:

• 60 dkg csirkemellfilé
• 5 dl kefir
• 1 szál rozmaring
• 2 gerezd zúzott fokhagyma
• só
• 2 dl tejszín 

A burgonyafánkhoz:

• 25 dkg liszt
• 1 darab főtt burgonya
• 2 dkg élesztő
• 1 dl tej
• só
•1 tojás
• olaj a sütéshez

A csirkemellet 15 dkg-os szeletekre vágjuk, és egy tálba helyezzük. Zúzott fokhagymával ízesítjük, bedörzsöljük a felaprított rozmaringgal, felöntjük a kefirrel, és egy napra, de legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük. A burgonyafánkhoz az élesztőt egy kevés langyos tejben elkeverjük, és szobahőmérsékleten kicsit állni hagyjuk, hogy felfusson, aztán a liszthez adjuk a tojással együtt. Sózzuk, hozzáadjuk az áttört főtt burgonyát és a maradék tejet. (Az utóbbiból csak annyit, hogy szép tésztát kapjunk.) Kicsit dagasztjuk, majd letakarjuk, és kelni hagyjuk. Amikor kb. a duplájára kelt, kis golyókat formázunk belőle, és bő zsírban kisütjük őket. Közben egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, és a bepácolt csirkemellet kicsit elősütjük. Sózzuk, majd ráöntjük a kefires páclevet, és a melleket készre pároljuk benne. Amikor visszaforr a kefir, hozzáadjuk a tejszínt, és még egyszer azzal is kiforraljuk. A burgonyafánkkal körítve tálaljuk.

1 adag: 713 kcal

Elkészítési idő: 80 perc

 Csípős-mézes csirke rizsgolyóval

Hozzávalók 4 személyre:

• 60 dkg csirkecomb (egész)
• 3 evőkanál méz
• 1 teáskanál paprikakrém (pl. Erős Pista)
• 2 dl ketchup

A rizsgolyóhoz:

• 30 dkg főtt rizs
• 2 tojás
• 2 dkg liszt
• só
• olaj a sütéshez

A csirkecombot kettévágjuk, alsó és felső részre. Összekeverjük a paprikakrémet, a mézet és a ketchupot. Ebbe a mártásba helyezzük a csirkecombokat, és egy napig állni hagyjuk őket. Az érlelés után az egészet egy magas falú sütőtepsibe helyezzük, fóliával lefedjük, és közepes hőmérsékletű sütőben 30-35 percig sütjük. Aztán eltávolítjuk a fóliát, és pirosra sütjük kb. 5 perc alatt. A rizsgolyóhoz a főtt rizst összekeverjük a tojásokkal, sózzuk, hozzáadjuk a lisztet, majd golyókat formálunk belőle, és bő olajban kisütjük őket.

Elkészítési idő: 25 perc
Sütés: 35 perc
Pácolás: 24 óra

Forrás: nlcafe.hu