Újra itt a zöldségszezon, amire egész télen vártunk. Íme,
egy egyszerű tavaszi recept, mellyel kihasználhatjuk a természet adta
zöldségeknek az erejét.
Egyelőre a primőrökkel és a zöldekkel találkozhatunk; többek
között sok-sok újhagyma, retek, zöldpaprika, petrezselyemzöld kelleti magát a
piacokon és a zöldséges standokon. Természetesen lehet variálni, készítse
mindenki kedvenc zöldségeiből, szórjon hozzá finom fűszereket, de akár húst is
lehet csempészni bele! Iskolásoknak tízóraira is megfelelő.
Hozzávalók:
8 zsemléhez: 30 dkg kenyérliszt, 2 evőkanál burgonyapehely
(elhagyható), 1,7-2 dl langyos víz, 2 dkg friss élesztő, 1 teáskanál só, csipet
cukor, 30 ml olaj,
A kenéshez és a tetejére: 1 felvert tojás, szezámmag, lenmag
A töltelékhez: 1 evőkanálnyi vaj, 1 csomó újhagyma, 1 csomó
zsenge retek, 1/2 zöldpaprika (ízlés szerint csípős is lehet benne), néhány
hagymaszár vagy snidling, petrezselyemzöld, só, őrölt bors
Elkészítése: A zsemléhez 1 dl cukros vízben felfuttatjuk az
élesztőt. Közben kimérjük a lisztet, belekanalazzuk a krumplipelyhet és a sót.
Fészket képezünk a közepébe, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, 70 ml vizet és
az olajt, majd megdagasztjuk. Lágyabb kelt tésztát kell, hogy kapjunk, ehhez
mérten tehetünk még kevés vizet bele. Ha kész, betakarjuk, és 1 órán át kelni
hagyjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket. A felforrósított vajon a
vékonyra szeletelt újhagymát üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a feldarabolt
retket, az apróra vágott hagymaszárat és paprikát. Sózzuk és borsozzuk, néhány
perc alatt roppanósra pároljuk. Amikor levesszük a tűzről, beleszórjuk az
apróra vágott petrezselyemzöldet, és félretesszük hűlni.
A megkelt tésztát 8 részre osztjuk, mindegyikből kis cipót
formálunk. Lisztezett lapon egyenként 10 cm átmérőjű korongot nyújtunk (lehet
az ujjainkkal is), majd a közepükbe kanalazzuk a töltelék 1/8-ad részét. A
széleknél összefogjuk batyuszerűen, és zsemlét formázunk. Sütőpapíros tepsire
sorakoztatjuk, legalább 30 percet letakarva pihentetjük.
A tetejüket megkenjük a tojással, megszórjuk magokkal. 200
fokra melegített, légkeveréses sütőben 20-25 percig sütjük.
Normal>A Balaton elsősorban a budapestiek és a nagyvárosban élők
körében kedvelt úti cél, legkevesebben a községekből érkeznek. Új szegmensként
jelent meg a Balatonnál a wellness céljából, hosszú hétvégére érkező vendégek
célcsoportja – írta az MTI.
Forrás: http://sokszinuvidek.hu
0 Megjegyzések