Újra itt a zöldségszezon, amire egész télen vártunk. Íme, egy egyszerű tavaszi recept, mellyel kihasználhatjuk a természet adta zöldségeknek az erejét.

Egyelőre a primőrökkel és a zöldekkel találkozhatunk; többek között sok-sok újhagyma, retek, zöldpaprika, petrezselyemzöld kelleti magát a piacokon és a zöldséges standokon. Természetesen lehet variálni, készítse mindenki kedvenc zöldségeiből, szórjon hozzá finom fűszereket, de akár húst is lehet csempészni bele! Iskolásoknak tízóraira is megfelelő.

Hozzávalók:
8 zsemléhez: 30 dkg kenyérliszt, 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható), 1,7-2 dl langyos víz, 2 dkg friss élesztő, 1 teáskanál só, csipet cukor, 30 ml olaj,
A kenéshez és a tetejére: 1 felvert tojás, szezámmag, lenmag

A töltelékhez: 1 evőkanálnyi vaj, 1 csomó újhagyma, 1 csomó zsenge retek, 1/2 zöldpaprika (ízlés szerint csípős is lehet benne), néhány hagymaszár vagy snidling, petrezselyemzöld, só, őrölt bors

Elkészítése: A zsemléhez 1 dl cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. Közben kimérjük a lisztet, belekanalazzuk a krumplipelyhet és a sót. Fészket képezünk a közepébe, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, 70 ml vizet és az olajt, majd megdagasztjuk. Lágyabb kelt tésztát kell, hogy kapjunk, ehhez mérten tehetünk még kevés vizet bele. Ha kész, betakarjuk, és 1 órán át kelni hagyjuk.

Közben elkészítjük a tölteléket. A felforrósított vajon a vékonyra szeletelt újhagymát üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a feldarabolt retket, az apróra vágott hagymaszárat és paprikát. Sózzuk és borsozzuk, néhány perc alatt roppanósra pároljuk. Amikor levesszük a tűzről, beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és félretesszük hűlni.

A megkelt tésztát 8 részre osztjuk, mindegyikből kis cipót formálunk. Lisztezett lapon egyenként 10 cm átmérőjű korongot nyújtunk (lehet az ujjainkkal is), majd a közepükbe kanalazzuk a töltelék 1/8-ad részét. A széleknél összefogjuk batyuszerűen, és zsemlét formázunk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, legalább 30 percet letakarva pihentetjük.

A tetejüket megkenjük a tojással, megszórjuk magokkal. 200 fokra melegített, légkeveréses sütőben 20-25 percig sütjük.
Normal>A Balaton elsősorban a budapestiek és a nagyvárosban élők körében kedvelt úti cél, legkevesebben a községekből érkeznek. Új szegmensként jelent meg a Balatonnál a wellness céljából, hosszú hétvégére érkező vendégek célcsoportja – írta az MTI.

Forrás: http://sokszinuvidek.hu