Szerelem van a levegőben – hangzott néhány éve egy nagy sláger. Az idén tavasszal is ez jellemzi a divat- és illattrendeket.

A tavaszi ébredéskor nemcsak a természet születik újjá, de testünk, lelkünk is felfrissül a téli álom után. Ilyenkor bátrabban nyúlunk a színekhez és az intenzív illatokhoz, melyek önbizalmunkra és társas kapcsolatainkra egyaránt pozitív hatást gyakorolnak. Az idei tavaszi és nyári szezonban drámai mintákkal és virágos illatokkal hódítunk a szakértők előrejelzései szerint.

„A tavasz egyik nagy slágere a púderszínek használata, és ami elsőre talán meglepőnek tűnik, a fekete, illetve a fehér színek kombinációja, amivel igazán drámai hatást érhetünk el” – árulta el Fogt Linda stylist a legújabb tavaszi divattrendekről. Tavasszal a parfümökre a virágalapú illatok használata jellemző, és ezek a finom illatok a párkapcsolatokra is jótékony hatással vannak.

A virágillat a csábítást szolgálja

„Ugyanúgy, mint a természetben, a virágillat bizony a csábítást szolgálja, és a jól megválasztott illattal is magunkhoz csalogatjuk az ellenkező nem tagjait. A túlzott parfümözési szokások azonban a visszájára is fordulhatnak, hiszen gyakran előfordul, hogy olyan oldalunkat hangsúlyozzuk, amely nem is igazán mi vagyunk. Ha például egy szexi és csábító illattal hívom fel magamra a figyelmet, miközben teljesen más az attitűdöm, akkor nemcsak kényelmetlenül fogom érezni magam a helyzetben, de a partneremet is félrevezetem” – fogalmazta meg az illatokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus.

Előfordulhat, hogy valakit ki nem állhatunk, anélkül hogy pontosan tudnánk, miért. Ilyenkor szoktuk azt mondani, hogy „még a szagát sem bírjuk” az illetőnek. A szakértők erre azt a magyarázatot adják, hogy az emberi izzadság többféle komponensből áll össze. Olyan illatkeverék ez, amely csak az adott személyre jellemző, és amelynek alapján például a kutyák meg tudják különböztetni az egyes embereket. Érdekes módon molekuláris szempontból a mai napig nem tudják pontosan megmondani, miért érezzük egyesek illatát kellemesnek, másokét kellemetlennek. Ebben szerepet játszhatnak az illető által használt mesterséges illatszerek is, de természetesen a saját illat mindig meghatározó. Ezért szokták azt mondani, hogy két ember között vagy stimmel a „kémia”, vagy sem.

A szerelemben bizonyos illatanyagok, az úgynevezett feromonok – más néven szexuális csalogatóanyagok – a legtöbb élőlénynél rendkívül fontos szerepet játszanak. A szakemberek szerint olyan emberi feromon létét, amely az állatvilágban tapasztalhatóhoz hasonlóan magához vonzaná a másik nem képviselőit, vagy a többi embernél mindig ugyanazt a reakciót váltaná ki, ez idáig nem sikerült megbízhatóan igazolni. A tökéletes csalogatóparfüm, amely a legrondább embert is ellenállhatatlanná teszi a másik nem képviselőinek szemében, egyelőre tehát kizárólag a regényekben létezik, a valóságban nem. Partnerválasztásunkat az ösztönök automatizmusa helyett egyéni döntéseink határozzák meg, míg az állatoknak erre nincsen lehetőségük.

Az ápoltság fontosabb a szépségnél

Az idén azonban senkinek sem kell lemondania a virágokról, a nyár egyik kedvenc trendje ugyanis a virágos minta, és azok kedvünk illetve fantáziánk szerinti párosítása. A mintás darabok kombinálása izgalmas kihívás. Sokan félnek kipróbálni, pedig a jól eltalált, rendhagyó párosítás feldobja régi darabjainkat, és igazán egyedi megjelenést kölcsönöz viselőjének.

„A minták mellett fontos figyelnünk az anyagok kombinálására. Főleg nyáron, amikor érdemes könnyű, légies darabokat választanunk, amelyek a frissesség benyomását erősítik. A nagy melegben a súlyos parfümök helyett pedig a legfontosabb a ruhák friss illata, amely az egész nap során végigkísér minket” – magyarázta Fogt Linda, miben rejlik a stílusos megjelenés titka.

Dr. Almási Kitti azt is elárulta, hogy a kellemes, frissen mosott illatú ruhát viselő személy tudat alatt sokkal összeszedettebb, ápoltabb és tisztább benyomást kelt bennünk, mint mások. Az ápoltság pedig minden más szempontnál, még a szépségnél is fontosabb a választásaink során. Így valóban érdemes odafigyelnünk, hogy milyen illatú ruhát viselünk, hiszen első benyomást csak egyszer kelthetünk.

Forrás: otvenentul.hu