A legtöbb tanuló rengeteg papírral megy iskolába – jegyzetek, füzetek, tanulási eszközök, személyes papírok formájában –, ám ez nem túl szerencsés megoldás.

Nemcsak azért, mert nehéz lehet megtalálnod bármit, ha rosszul vannak rendszerezve a dolgaid, de ez a természetnek sem tesz jót. Szerencsére rengeteg módja van annak, hogy csökkentsd az általad elhasznált papír mennyiségét – ezáltal a kollégiumi szobádat vagy a lakásodat is sokkal környezetbarátabbá varázsolhatod. Ha érdekel, hogy hogyan, akkor csak olvass tovább ötleteinkért!

Kérd a számláidat elektronikus formában! A legtöbb cég boldog lesz, ha e-mailen keresztül küldheti el neked a számládat, hiszen ez a forma nekik is kevesebb költséget jelent. Így mindenki jól jár – környezetkímélő módszer, költséghatékony megoldás, és a papírmunka is jóval kevesebb lesz.

Jegyzetelj a laptopodon!
Nem kell magaddal hurcolnod az összes füzetedet, ha a laptopoddal is járhatsz az órára. Egyszerűen és gyorsan gépelhetsz, anélkül, hogy papírt használnál. Persze mindig mentsd el őket, mert ha a számítógéped felmondja a szolgálatot, akkor sokat veszíthetsz.

Ellenőrizd át, hogy mit nyomtatsz!
Ha átolvasod a kinyomtatandó dokumentumokat, mielőtt nyomtatóra küldenéd őket, akkor papírt spórolhatsz meg. Ezzel együtt az idődet és a pénzedet sem fogod pazarolni.

Hasznosítsd újra a régi papírokat!
Biztosan rengeteg papír vesz körül, amit semmire sem használsz. Érdemes ezeket újrahasznosítani, és például csomagolóeszközként hasznosítani.

Csökkentsd a reklámújságok mennyiségét!
Rengeteg felesleges reklámanyagot kapsz nap mint nap. Érdemes felvenni a kapcsolatot a cégekkel, és megkérni őket arra, hogy szüntessék meg a felesleges anyagok küldését.

Szortírozz a dupla dolgok között!
Ha egy vagy két példányban is megvan neked valami, akkor érdemes ezeket kiszortírozni – valószínűleg nem lesz szükséged mindenre, és így helyet is takaríthatsz meg.

A digitális eszközök segítenek abban is, hogy ne kelljen minden anyagodat papír formában tárolnod. Egy kis tervezéssel és a modern technika kihasználásával egyszerre sok papírt spórolhatsz, ezzel együtt csökkentheted az életedben jelenlévő stresszt, rendezettebb lesz a környezeted, és a Földet is véded.

Forrás: kamaszpanasz.hu