Az élelmiszerek tárolásánál általában igyekszünk betartani azokat a szabályokat, amelyek az időre vonatkoznak, azonban a hűtőben való tárolásnál az sem mindegy, hogy melyik polcon tároljuk a különböző ételeket.

Egy-egy nagyobb bevásárlás után ritkán gondolkozunk azon, hogy a hűtőben pontosan hova is rakjuk az ételeket, pedig ha tudjuk, hogy melyik ételcsoportnak hol van a helye a hűtőnkben, akkor sokkal tovább frissek maradhatnak az ételeink. Lássuk hát a legfontosabb szabályokat.

Hőmérsékletkülönbség

Az egyik legfontosabb szempont, amit érdemes figyelembe vennünk, hogy a hűtőnkben nem egyforma a hőmérséklet, ugyanis a zöldségtároló rekeszek felett van a leghűvösebb és a felső polcoknál a legkevésbé hideg a levegő. Érdemes figyelnünk arra is, hogy a hűtőajtóban van mindig a legmelegebb, így ide csak olyan ételeket érdemes pakolnunk, amelyek hosszabb ideig tárolhatóak és nem igényelnek komolyabb hűtést.

Zöldségek és gyümölcsök tárolása
Hajlamosak vagyunk a zöldségeket csak úgy betenni valamelyik polcra, pedig így pont az ellenkezőjét érhetjük el annak, hogy a hűtés segítségével hosszabb ideig frissek maradjanak. Érdemes mindenképpen a rekeszekben elhelyeznünk őket és lehetőleg tegyük be egy zacskóba is, így nem csapódik le a pára a dobozban és nem mennek tönkre a zöldségeink.

Húsok tárolása
A húsok tárolása mindig kényes feladat, hiszen nem tárolhatjuk hosszabb ideig, ráadásul mindig oda kell figyelnünk arra, hogy a többi ételtől el legyenek különítve. A leghidegebb az alsó polcokon van, így érdemes feldolgozásig itt tárolnunk őket. Viszont ha 1-2 nap után nem készítünk belőlük semmilyen ételt, akkor azután mindenképpen a mélyhűtőbe pakoljuk át a húsokat.

Sütemények, készételek
A hűtő középső polcain érdemes tárolnunk azokat az ételeket, amelyek folyamatos hűtést igényelnek ugyan, de nem kell nekik túl hideg levegő. Ezért ezekre a polcokra tegyük a tojásokat és a tejtermékeket, valamint miután teljesen kihűtöttük az ebédből megmaradt ételeket, dobozokba csomagolva szintén erre a területre rakjuk be őket.

Felső polcok
A felső polcokra leginkább azokat az ételeket érdemes pakolnunk, amelyek felbontás után hűtést igényelnek és valószínűleg egy-két napon belül el is fogynak. Ezeken a polcokon van ugyanis a legmelegebb, így nem érdemes hosszabb hűtést igénylő élelmiszereket itt tárolnunk.

Forrás: femcafe.hu