Adott egy kívánság, egy kerek évforduló, egy sütifüggő szerkesztőség és egy lelkes gasztroszerkesztő. Az eredmény pedig magáért beszél...

Az egész úgy indult, hogy Enci tortára vágyott, marcipánosra. Szereztem mandulát, a krémhez de marcipánt valamiért 3 boltban sem találtam. Most akkor mi legyen? Azt is tudom, szereti a macaront, de azt nem mertem bevállalni. Először fehércsokis mandulakrémet akartam, de aztán nem volt időm bonyolult krémet összerakni, így született meg ez a csokis mandulás torta, szigorúan liszt nélkül a gluténérzékeny kollégák kedvéért. A neve pedig stílusosan E30 lett.

Hozzávalók a krémhez:

15 dkg mandula apróra vágva és kicsit megpirítva
4 dl tejszín
30 dkg étcsokoládé

Először érdemes megcsinálni a krémet, mert annak ki kell hűlnie. A tejszínt kicsit megmelegítjük majd belerakjuk a csokoládét és nem túl nagy lángon felolvasztjuk. Ha már egynemű a krémünk mehet bele a mandula is. Ezek után más dolgunk nincs, mint hideg helyen kihűteni.

Hozzávalók a tésztához:

320 gramm mandula (nagyon finomra őrölve)
6 tojás fehérje
225 gramm cukor (lehet nyírfacukorral is)
1 csipet só
A tojások fehérjét a sóval együtt habosra keverjük. A cukrot a mandulával összekeverjük és óvatosan a krémhez adjuk.  Ha megvagyunk a sütőt 160 fokra előmelegítjük. Sütőpapírra 20 centi átmérőjű kört rajzolunk majd ráhalmozzuk a tésztát, nagyjából 7-10 milli vastagon. Majd 20-23 percre mehet be a sütő. Ha így járunk el, akkor összesen 3 lapra lesz elég a tészta és marad még egy kevés, amiből apró halmokat rajzolunk a sütőpapírra, abból lesz később a díszítés.

Ha megvagyunk a tortalapokkal,akkor egyszerűen összeállítjuk a tortát, egy réteg tortalap, rá a krém, egészen az utolsó szintig, ahova a mandulás csókokat pakoljuk. Ha van kedvünk, akkor még tehetünk rá extra mandulát.

Tipp: mogyoróból és dióból is finom lehet. Sőt a csokikrémbe  a mandula helyet rakhatunk meggyet is.

Forrás: nlcafe.hu