Adott egy kívánság, egy kerek évforduló, egy sütifüggő
szerkesztőség és egy lelkes gasztroszerkesztő. Az eredmény pedig magáért
beszél...
Az egész úgy indult, hogy Enci tortára vágyott,
marcipánosra. Szereztem mandulát, a krémhez de marcipánt valamiért 3 boltban
sem találtam. Most akkor mi legyen? Azt is tudom, szereti a macaront, de azt
nem mertem bevállalni. Először fehércsokis mandulakrémet akartam, de aztán nem
volt időm bonyolult krémet összerakni, így született meg ez a csokis mandulás
torta, szigorúan liszt nélkül a gluténérzékeny kollégák kedvéért. A neve pedig
stílusosan E30 lett.
Hozzávalók a krémhez:
15 dkg mandula apróra vágva és kicsit megpirítva
4 dl tejszín
30 dkg étcsokoládé
Először érdemes megcsinálni a krémet, mert annak ki kell
hűlnie. A tejszínt kicsit megmelegítjük majd belerakjuk a csokoládét és nem túl
nagy lángon felolvasztjuk. Ha már egynemű a krémünk mehet bele a mandula is.
Ezek után más dolgunk nincs, mint hideg helyen kihűteni.
Hozzávalók a tésztához:
320 gramm mandula (nagyon finomra őrölve)
6 tojás fehérje
225 gramm cukor (lehet nyírfacukorral is)
1 csipet só
A tojások fehérjét a sóval együtt habosra keverjük. A cukrot
a mandulával összekeverjük és óvatosan a krémhez adjuk. Ha megvagyunk a sütőt 160 fokra
előmelegítjük. Sütőpapírra 20 centi átmérőjű kört rajzolunk majd ráhalmozzuk a
tésztát, nagyjából 7-10 milli vastagon. Majd 20-23 percre mehet be a sütő. Ha
így járunk el, akkor összesen 3 lapra lesz elég a tészta és marad még egy
kevés, amiből apró halmokat rajzolunk a sütőpapírra, abból lesz később a
díszítés.
Ha megvagyunk a tortalapokkal,akkor egyszerűen összeállítjuk
a tortát, egy réteg tortalap, rá a krém, egészen az utolsó szintig, ahova a
mandulás csókokat pakoljuk. Ha van kedvünk, akkor még tehetünk rá extra
mandulát.
Tipp: mogyoróból és dióból is finom lehet. Sőt a
csokikrémbe a mandula helyet rakhatunk
meggyet is.
Forrás: nlcafe.hu
0 Megjegyzések