Az American Journal of Clinical Nutrition című
szakfolyóiratban közzétett eredmények a férfiak esetében nem mutatták ki a
flavonoidok kockázatcsökkentő hatását a gyomorráknál. A nők esetében viszont
azoknál, akik a legtöbb flavonoidot vették magukhoz csupán fele akkora
valószínűséggel fejlődött ki ez a tumortípus azokhoz képest, akik a
legkevesebbet fogyasztották a növényi élelmiszerekből.
Mint Raul Zamora-Ros kutatásvezető, a spanyolországi Katalán
Onkológiai Intézet munkatársa emlékeztetett rá, a flavonoidok bőségesen jelen
vannak a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, magvakban és
hüvelyesekben, valamint az ezekből készült élelmiszerekben, így a kakaóban, a
borban és a teában is. Ez az étrend - ha kevés vörös- és feldolgozott hús
fogyasztásával társul - csökkentheti a gyomorrák kockázatát - tette hozzá.
A tanulmány ugyanakkor nem állítja, hogy a flavonoidok
önmagukban képesek megvédeni az embereket a gyomorrák ellen, mert annak
kialakulásában más tényezők, köztük a dohányzás,az alkoholfogyasztás, az
elhízás is szerepet játszanak.
Zamora-Ros és munkatársai egy nagyszabású, tíz európai
országban, félmillió ember követésével zajló tanulmány adatait elemezték. A tizenegy
éve folyó követéses vizsgálat résztvevői 35 és 70 év között voltak az
induláskor. Az eltelt idő alatt 683 embernél diagnosztizáltak gyomorrákot, akik
közül 288 nő volt.
A kutatók elemezték, hogy az egyes résztvevők étrendje
mennyi flavonoidot tartalmaz, ez alapján osztották csoportokra őket. Azoknál a
nőknél, akik naponta legalább 580 milligramm flavonoidot vettek magukhoz
élelmükkel, 51 százalékkal kisebb volt a gyomorrák kialakulásának kockázata
azokhoz képest, akik napi 200 milligramm flavonoidnál kevesebbet fogyasztottak
el. A férfiaknál hasonló összefüggést nem sikerült kimutatni, ennek okát a
kutatók abban látják, hogy körükben gyakoribb volt a dohányzás és az
alkoholfogyasztás, illetve hormonális okok is állhatnak a különbség hátterében.
Forrás: eletmod.hu
0 Megjegyzések