Hozzávalók: 2 liter marhahúsleves, 20 dkg sárgarépa, 3 közepes fej vöröshagyma, 4 nagyobb gerezd fokhagyma, 30 dkg vegyes gomba (csiperke, vargánya szegfűgomba, stb.), 20 dkg ementáli sajt, egy csokor friss, zsenge kapor, egy csokor petrezselyem, 5 dkg sütőmargarin, étolaj a sütéshez, só, őrölt fehérbors, ízlés szerint tejföl

Vágjuk a répát gyufaszálnyi szeletekre, a vöröshagymát, gombát vékonyra, a fokhagymát apróra. Ha szárított gombát használunk, két órával korábban be kell áztatni. Aprítsuk föl a kaprot és a petrezselyemzöldet. Margarinon pároljuk meg a répát, a hagymákat, majd adjuk hozzá a gombát. Szórjuk bele a kapor és a petrezselyem háromnegyed részét, pár perc párolás után sózzuk, borsozzuk, és öntsük föl a húslével. Főzzük lassú tűzön fél óráig.

Közben vágjuk föl két-három centiméteres hasábokra a krumplit, dobjuk forró olajba, és süssük, amíg a szeletek külső fele megkeményedik. Papírtörlőn itassuk le róla az olajat, a szeleteket dobjuk a levesbe, forraljuk pár percig, hogy a közepük is átfőjön.

A maradék kaprot és petrezselymet kis tálban tegyük az asztalra, hogy mindenki szórhasson a levesébe. A sajtot vágjuk apró kockákra, osszuk szét a tányérokba, majd szedjük rá a forró levest. Kínálhatunk mellé pirított kenyérkockát, és adhatunk hozzá tejfölt is.

Fortély
Gombát tartalmazó ételből nem érdemes túl sokat készíteni, mert a lehető legrövidebb idő alatt el kell fogyasztani. Ha mégis marad belőle, a maradékot tegyük üveg, porcelán vagy teljesen ép zománcos edénybe. Soha ne tároljuk vas- vagy alumínium lábasban.

Amikor a maradék zöldségételeket, -leveseket újramelegítjük, jelentősen csökken a C-vitamin-tartalmuk. Mivel ez elkerülhetetlen, minden alkalommal pótoljuk az elvesztett vitamint frissen facsart citromlével, frissen felvágott zöldpetrezselyemmel, metélőhagymával.         

Forrás: stop.hu