Vágjuk a répát gyufaszálnyi szeletekre, a vöröshagymát,
gombát vékonyra, a fokhagymát apróra. Ha szárított gombát használunk, két
órával korábban be kell áztatni. Aprítsuk föl a kaprot és a petrezselyemzöldet.
Margarinon pároljuk meg a répát, a hagymákat, majd adjuk hozzá a gombát.
Szórjuk bele a kapor és a petrezselyem háromnegyed részét, pár perc párolás
után sózzuk, borsozzuk, és öntsük föl a húslével. Főzzük lassú tűzön fél óráig.
Közben vágjuk föl két-három centiméteres hasábokra a
krumplit, dobjuk forró olajba, és süssük, amíg a szeletek külső fele
megkeményedik. Papírtörlőn itassuk le róla az olajat, a szeleteket dobjuk a
levesbe, forraljuk pár percig, hogy a közepük is átfőjön.
A maradék kaprot és petrezselymet kis tálban tegyük az
asztalra, hogy mindenki szórhasson a levesébe. A sajtot vágjuk apró kockákra,
osszuk szét a tányérokba, majd szedjük rá a forró levest. Kínálhatunk mellé
pirított kenyérkockát, és adhatunk hozzá tejfölt is.
Fortély
Gombát tartalmazó ételből nem érdemes túl sokat készíteni,
mert a lehető legrövidebb idő alatt el kell fogyasztani. Ha mégis marad belőle,
a maradékot tegyük üveg, porcelán vagy teljesen ép zománcos edénybe. Soha ne
tároljuk vas- vagy alumínium lábasban.
Amikor a maradék zöldségételeket, -leveseket újramelegítjük,
jelentősen csökken a C-vitamin-tartalmuk. Mivel ez elkerülhetetlen, minden
alkalommal pótoljuk az elvesztett vitamint frissen facsart citromlével, frissen
felvágott zöldpetrezselyemmel, metélőhagymával.
Forrás: stop.hu
0 Megjegyzések