Az illatok ősidők óta kulcsszerepet játszanak érzelmeink és jó közérzetünk fokozásában. Számos kutató, tudós és pszichológus által is bizonyított tény, hogy a lelkiállapotot, a hangulatot az illatok is nagy részben befolyásolják.

Az illatok képesek érzéseket felidézni bennünk, bizonyos esetekben akár pontos emlékkép nélkül. Az illatok által rögzült érzések egész életünket végigkísérik, meghatározzák mindennapjainkat, hangulatunkat és közérzetünket. Nem csoda hát, hogy különösen vonzódunk a kellemes illatokhoz. Illatokhoz kötődhetnek az emlékek, élmények, melyek később az illat segítségével akár elő is hívhatók. Ennek az az oka, hogy az illatokat és érzéseket is az agy limbikus része azonosítja.

Az illóolajok használata egészen az ókori civilizációk koráig, az i.e. 3. évezredig nyúlik vissza, amikor is nem csak csodálatos aromájuk és szépségápolási szerepük miatt használták azokat, hanem óvó és gyógyító tulajdonságaik miatt is, valamint a magasabb rendű spirituális lényekkel való közvetlen kapcsolatkeresésre, imák és isteneknek bemutatott áldozatok részeként.
Illóolajokat használtak az ókori szépségápolásban is. Kleopátráról például köztudott volt, hogy többféle olajat is adott fürdővizéhez, hogy így őrizze meg szépségét.  Antonius elcsábítására pedig állítólag a jázmin- és rózsaolajat vetette be. Hippokratész aromás fürdőt ajánlott minden napra és a pestis megelőzésére is jónak találta.

A kínaiak - i.e. 2000 körül - illóolajokat használtak az akupunktúrához, masszázshoz, fürdéshez és inhalálásra. Az illóolajok iránt az 1920-as évek végén nőtt meg újra az érdeklődés, mikor egy francia vegyész, Rene Maurice Gattefosse csúnyán megégette a kezét, amit azonnal egy tál levendulaolajba mártott, mivel ez volt az első folyadék, ami a keze ügyébe került. Nemcsak gyorsan gyógyult a keze, de hegesedés és maradandó nyomok sem maradtak rajta. Ez felcsigázta az érdeklődését, és az illóolajok terápiás felhasználási lehetőségét kutatva kísérletekbe kezdett.Ő volt az első, aki az "aromaterápia" kifejezést használta. A legtöbb embernek az aromaterápia az illatokat juttatja eszébe.
Az aromaterápa legdirektebb formája az illóolajok belélegzése. A tudatra azonnal érezhetően hat, gyakran kivált emlékekre való asszociálást; eszünkbe jutnak kellemes élmények, és jobb lesz tőlük a hangulatunk. Gondoljunk csak egy frissen meghámozott mandarin vagy narancs illatára.
Fizikailag segítenek enyhíteni némely panaszt az immun-, a keringési, és az idegrendszer stimulálásával. Általánosan segítenek a stressz, illetve a stresszből eredő betegségek kezelésében, élénkítve a testet, elősegítve az általános jó közérzetet és a pozitív érzéseket.

Jázmin
Jasmine (Jázmin) (Jasminum officinale)
A jázminnak meleg, egzotikus, virágos illata van, ami nyugtat, élénkít és az önérzetet javítja. A bőrre pozitívan hat. Tradicionálisan romantikus, kellemes hangulat teremtésére használják, és a női testben lévő energiák kiegyensúlyozására.

Levendula
Lavender (Levendula) (Lavandula angustofolia)
Friss, édes, virágos és gyógynövényre emlékeztető illata nyugtató és élénkítő hatású. Mivel ez egy rendkívül sokoldalú olaj, ezért egyetlen háztartásból sem hiányozhat. Egyrészt nyugtatólag alvás előtt használják, másrészt a kitartást és teljesítmény bíró képességet növeli. A levendulaolaj használata a magas minősége miatt a bőrön és a szépségápolásban is ajánlatos.

Rózsa
Rose (Rózsa) (Rosa damascena)
Ennek az éterikus olajnak intenzív édes - virágos illata van, amely romantikus, sőt bódító hatású. Harmonizáló és kiegyenlítő hatása van a stimuláló hatása miatt, és építő jellegű az önérzet és a jó közérzet szempontjából. Már évezredek óta használják bőrápolásra, különösen alkalmas a száraz és ráncos bőr kezelésére.

Mandarin
Tangerine (Mandarin) (Citrus reticulata)
Ez egy nyugtató éterikus olaj, édes, erőteljes aromával, ami a narancséhoz hasonlít. Ez egy kiváló olaj a szellem frissítésére, és a biztonságérzet kialakítására. A mandarin is gazdag az antioxidánst tartalmazó d-Limonen-ben.

Narancs
Orange (Narancs) (Citrus sinensis)
Ennek, narancs héjából nyert éterikus olajnak meleg, gyümölcsös-édeskés illata van, amely felpezsdíti a kedélyeket, miközben nyugtatóan is hat. Szabaddá és boldoggá teszi a szellemet. Nagy részben tartalmaz antioxidánsokat, d-Limone-t és elősegíti a sejtregenerálódást.

Forrás: stylemagazin.hu