A szexuális életet élő nők háromtizedének még sosem volt orgazmusa, de egy új – éppen a tesztelési fázisban lévő – készítmény segíthet az arány csökkentésében.

A gyengébb nem leggyakoribb szexuális zavara, az úgynevezett anorgazmia lehet ideiglenes vagy akár egész életen át kísérő probléma is. Bár a hölgyek 30 százalékát érinti, az eddig elérhető kezelési megoldások a pszicho- és szexuális terápiára szorítkoztak. Az ausztrál Monash Egyetem kutatói azonban egy tesztoszteront tartalmazó gyógyszer hatását vizsgálják, amely eseti megoldást nyújthat a gátolt orgazmusra. „A módszer egyfajta női Viagraként fog működni. Nem hosszú távú kezelésről van szó: szexuális tevékenység előtt kell alkalmazni” – mondta a munkálatokat irányító Susan Davis professzor. „Korábbi kimutatásaink szerint az alacsony szexuális étvágyú hölgyeknél a tesztoszteron nemcsak serkenti az izgalomba jövetelt, de segít a csúcspont elérésében is” – tette hozzá.

A gyógyszer orrcsepp formájában adagolható, és két óra múlva fejti ki hatását, amely akár hat órán át is tarthat. Idegrendszeri és keringési hatása akkor sem okoz kárt a szervezetben, ha mégsem történik szexuális cselekvés. Davis professzor hangsúlyozta, hogy a testiség kapcsán jelentkező zavaroknak súlyos egészségügyi következményeik lehetnek:

„Kutatásaink kimutatták, hogy azon 50 év alatti nők, akik nem élnek át orgazmust, havi ötször mégis nemi életet élnek. Főleg azért, hogy fenntartsák a párkapcsolati egyensúlyt. Emellett a csökkent szexuális működés rontja komfortérzetet. Az orvostudomány eddig keveset tudott tenni az anorgazmiában szenvedőkért, így eredményeink áttörést jelenthetnek a témában” – fogalmazott a szakértő.

Az orvoscsoport tagjai négy ausztrál nagyváros, Melbourne, Sydney, Perth és Adelaide környékéről toboroznak résztvevőket 18 és 49 év közötti nőket a vizsgálathoz, amely az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában is tervben van. A készítményt egy kanadai cég fejlesztette ki.

Forrás: news.noinetcafe.hu