Az elhízott nők jobban járnak, ha a javasoltnál kevesebbet szednek magukra a terhesség alatt, állítja néhány orvos. A javasolt mérték akár 5 kg-ra is csökkenhet.

Az amerikai Orvosi Intézet (IOM) által tavaly májusban közzétett jelentés azt tanácsolja, hogy a 30 feletti BMI-indexszel rendelkező nők 5-10 kg-ot hízzanak csak a terhesség alatt. Ez a súly azonban mind a terhesség alatt, mind utána egészségügyi problémákat okozhat - írta az Obstetrics & Gynecology című folyóirat kommentárjában Raul Artal, a Saint Louis Egyetem szülésze. "Azok, akik hozzánk hasonlóan máshogy praktizálnak, korlátozzák az elhízott terhesek súlygyarapodását.” – mondta Artal, aki az egyetem szülészet-nőgyógyászati-női egészség tanszékét vezeti. “Néhány esetben fogyás is előfordulhat terhesség alatt, és ilyenkor jelentősen javul a pozitív kimenetel esélye.”

Az amerikai terhes asszonyok csaknem kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, mely terhességi cukorbajhoz, terhességi toxémiához, további hízáshoz, a gyermek túlsúlyához vezethet.

"Az elhízott nőknek szóló javaslatok csak még inkább súlyosbítják ezt a népbetegséget.” – nyilatkozta Artal a LiveScience-nek. “Mindennél jobban tartunk attól, hogy a terhesség alatti mértéktelen hízás vezetett a generációk közti elhízáshoz.”

A terhesség alatti súlygyarapodás létfontosságú a magzat fejlődése szempontjából. Ha valaki nem hízik eleget, kis súllyal, esetleg túl korán hozhatja világra gyermekét. Arról azonban mindig is megoszlottak a vélemények, hogy mennyit hízzon egy kismama.

A non-profit szervezetként működő IOM a túlsúlyos és elhízott kismamák számára 5-7,5 kg-ra csökkentette a kívánatos hízás mértékét. "A skála mindkét véglete potenciális kockázatokat hordoz magában. Igyekszünk megtalálni az arany középutat.” – mondta a Case Western Reverse Egyetem szülésze, Patrick Catalano, aki az IOM májusi jelentést kiadó bizottságának tagjai közé tartozott. “Szerintünk több adatra van szükség, mielőtt megállapítjuk a biztonságos mértéket. A bizottság véleménye szerint több információ kell a visszaszorított súlygyarapodás hatásairól.”

Catalano elmondta, hogy az orvosoknak további tanulmányokat kell elvégezniük a szülés alatti súlytartás vagy fogyás hatásairól, mielőtt a bizottság megváltoztatja a javaslatait. Artal, aki azt javasolja, hogy szoros orvosi felügyelet mellett az elhízott asszonyok hízása 5 kg-ra szorítható vissza, elmondta, hogy megfelelő az alacsonyabb korlát. “Véleményem szerint óriásit fejlődött az elmúlt három évtizedben a magzati növekedés kiértékelése, és már azt is meg tudjuk állapítani, hogy mennyi az elegendő.”

Forrás: news.noinetcafe.hu