Az irodalom, a művészet soha meg nem unható témája a barátság. De mivel az alkotók túlnyomórészt férfiak, ezért a férfibarátságról rengeteget lehet hallani. De mi a helyzet velünk, nőkkel?


A barátnői kapcsolatok igen szorosak, bizalmon, őszinteségen, egymás iránti szereteten alapulnak. A legjobb női barátságokra abszolút illik az arisztotelészi fogalmazás: „a barátság, egy lélek, mely két testben lakozik”. A nők általában jól kezelik az érzékenyebb helyzeteket is, átbeszélik legintimebb pillanataikat, megbíznak egymásban. Általában a nők egymás közti kapcsolata azonban nem felhőtlen, nem működik a nők közötti szolidaritás. Nő a nőnek tud igazán az ellensége lenni, paradox módon mégis csak egy nő tud a másiknak a legjobb barátja lenni. Fontos köztük a személyes kapcsolat.

Tudományos szemmel

Az érzelmi életünkért az agy egy bizonyos része felelős, a limbikus agy. Ennek hatására változik a hangulatunk, mások társaságában a limbikus rendszer működésbe lép. A férfiakkal szemben a nők sokkal jobban értenek ahhoz, hogyan tartsák mozgásban ezt a területet: ők az érzékenyebbek, képesek évtizedekig megőrizni egy barátságot.

Egy kaliforniai kutatás során négyezer nőt és férfit vizsgáltak meg, melyben kiderült, hogy a baráti kör és az élet hosszúsága közt egyértelmű a kapcsolat. Hajlamosabbak a betegségekre azok a nők, akiknek hatnál kevesebb barátjuk van, valamint jobban veszélyezteti őket a túlsúly és a depresszió. A kutatás szerint akár egyetlen jó barát képes harmadával rövidíti az idő előtti elhalálozás kockázatát. A kórházakban igen látványos a gyógyulása azoknak, akiket naponta családtagok, barátok látogatnak, szemben azokkal, akiket magukra hagynak.

Ezeken felül a barátság csökkenti a stresszt és a depresszió kialakulását. Minden élethelyzetben találhatunk megfelelő partnert a barátságra, legyen az iskola, munkahely, valamilyen közös élmény, vagy akár probléma is hamar összekovácsol bennünket.

Egy nőnek szüksége van egy másik nő barátságára, mert csak ő tudja igazán megérteni. Fontos része a mindennapoknak. Nem csak meghallgat, tanácsot is ad. Segít, ha a gyerekekre kell vigyázni, vagy ha takarítani kell, ezért cserébe semmit nem kér. A nők barátsága alapvetően más, mint a férfiaké. Ők leginkább szociálisak, de nem intimek. Kapcsolatuk főként az „együtt csinálásban” merül ki, ezért „programkapcsolatoknak” nevezik a pszichológusok. Ezzel szemben a nők, kitartóbbak, hűségesebbek a barátaikhoz.

Forrás: gondtalanfogamzasgatlas.hu