Emlékezzen vissza a legutóbbi alkalomra, mikor közösségben járt, például egy családi vagy baráti összejövetelen, munkahelyi megbeszélésen, névestén. Biztosan észrevette, hogyan vizsgálgatja mindenki a másikat, hogy mi is lehetne az következő pletykájának a témája.
A pletyka (természetesen) társadalmilag nem helyes, nem dicséretes és nem elfogadott dolog, de ki ne csinálta volna már. Az vesse a másikra az első követ, aki még soha sem csinálta.

Gyakran mondunk ezt-azt valaki olyanról, aki épp nincs jelen. Megesik, hogy beszélgetünk barátnőnkkel az új kollégáról, vagy az új szomszédról, esetleg megosztjuk legfrissebb híreinket a celeb világról. Általában arról pletykálunk, aki érdekes, főleg ha az a valaki az ismeretségi körünkben van. Egy felmérésben a résztvevők 44 százaléka vallotta be, hogy rendszeresen kibeszéli ismerőseit.

Egy párkapcsolati szakértő pszichológus szerint a mások háta mögötti pusmogás igenis szórakoztat.  Teljesen természetes jelenségnek tekinthető, ameddig nem fordul át áskálódássá. Éppen azért válik izgalmassá, mivel kissé közönséges, társadalmilag nem elfogadott, így titokban kell csinálni. Ezáltal erősíti kapcsolatunkat a másik „cinkostárssal”, hiszen kell hozzá egyfajta bizalom, partneri szövetség.
Ugyanígy működik a párkapcsolatokban is, összetartozás érzését kelti. További remek alkalmat kínál véleményünk megosztására, illetve ízlésvilágunk egyeztetésére is. Néha egy-egy rafinált megjegyzéssel egy kívül álló személy ruházatára csupán burkoltan szeretnénk jelezni partnerünknek, hogy „na ilyet se vegyél nekem ajándékba karácsonyra”.

Esetleg ha lakásnézőbe megyünk valahová és partnerünk felé finoman kinyilvánítjuk, hogy számunkra az adott berendezés kicsit furcsa, vagy érdekes, csupán annyi a célunk, hogy társunk figyelmét felhívjuk, ilyen bútorok nem jöhetnek a közös lakásba.

Mások háta mögötti pusmogás akár terápiás célt is szolgálhat. Önmagunk megnyugtatásaként vesszük észre, hogy nem csak nálunk vannak gondok, „másoknál sincs kolbászból a kerítés”.
Azonban a saját kapcsolatunk gyenge pontjait mások elemzésekor inkább kerüljük. Ezzel pedig csak szőnyeg alá seperjük a problémáinkat.

Pusmogni, híresztelni, fecsegni mindenki szokott. A fentebb említett felmérés szerint a résztvevők 82 százaléka még örömét is leli benne. 72 százalékuk legszívesebben arról beszél, amihez ő saját maga szerezte be az információt a barátoktól, televízióból vagy internetes cikkekből. 60 százalék pedig már saját bőrén is tapasztalta, milyen kibeszéltnek lenni. Csupán 8 százalék érezte ezt valótlannak. A nők 10 százalékkal többen, 35 százalékuk, míg a férfiak „csak” 25 százaléka jelölte meg a celebek szerelmi életét mint pletykatémát.

Forrás: gondtalanfogamzasgatlas.hu