Az ízfokozókkal és mesterséges anyagokkal teli ételeknek
nehéz ellenállni, hiszen pont az a lényegük, hogy jó ízük legyen. Könnyű
rákapni az ilyen ételekre, és onnantól kezdve a leszokás is nehéz, hiszen minek
a konyhában szenvedni, mikor az tovább is tart és még olyan íze sincsen.
A gyerekekre különösen veszélyes, hiszen amúgy is elég,
úgymond, kifinomult az ízlésük, nehéz beléjük diktálni a zöldséget és a
főzeléket, hát még akkor, ha belekóstolnak a sajtburgerek és mirelit pizza
világába. Mint ahogy az lenni szokott, megelőzni könnyebb a problémát, mint
kezelni.
Sajtburgert és pizzát mi is tudunk otthon csinálni, friss
hozzávalókból.
Hogy még keresgetni se kelljen, íme egy húspogácsa recept:
0,5 kg darált hús
2 közepes fej vöröshagyma
1 evőkanál mustár
1 teáskanál bors
1 teáskanál vegeta
két csipet oregánó
két csipet majoránna
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál paprika
2 evőkanál barbecue szósz
1 db tojás
Ezeket jól összegyúrjuk, majd lapított pogácsákat gyártunk
belőle. Tálcán fagyasszuk őket egyesével, így később egy zacskóban kis helyen
is elfér.
Friss zöldségeket használhatunk hozzá, ugyanígy az internet
segítségével pizzatésztát és szószt is készíthetünk, ami még jobban fog ízleni
a gyerekeknek (és nekünk is), mint a mirelit.
Hogy zöldségevésre hogyan kell rávenni a gyermeket,
tapasztalat híján, sajnos nem tudom, de egy tanácsot olvastam nem rég, mikor
egy répatortát csináltam. A recept írója azt is feljegyezte a hozzávalókhoz,
hogy mivel a gyerekek nem tudják, hogy répa is van benne, így szokta rávenni
őket, hogy valamennyi zöldséget azért egyenek.
Forrás: hajraegeszseg.hu
0 Megjegyzések