A legszebb konyhában sem kellemes a munka, ha nincs jól kialakítva a mosogató és környéke. Ezen a "csomóponton" fontos a praktikum.

A konyhai munkát jelentősen könnyíti és gyorsítja, ha az ételkészítés egymást követő lépéseinek megfelel a munkaterep. Ügyes, ha a mosogatótól balra van a hűtő és a kamra vagy kamraszekrény, jobbra a tűzhely. A három pont között pedig jól kihasználható - egy-egy szakasz legalább 60 cm - munkapult húzódik. Szinte mindenki hajlamos arra, hogy a pultfelületet csökkentse. Pedig a száradó evőeszközök a falisínre akasztható tartóba kerülhetnek, az elmosott tányérok, poharak a mosogató fölötti szekrénybe helyezhetők tálcás szárítóra. A pultfelület növelhető olyan mosogatóval,, amelyhez elhúzható vagy beleillő vágódeszka társul.

Tovább csökkenthetjük a mosogatótálca környékén a rendetlenség esélyét, ha beépíthető mosogatószer-adagolót választunk, amelynek tartályrésze a pult alatt helyezkedik el és csak az adagolófej látható. Bár sok háztartásban van mosogatógép, a munkapult egyik főszereplője a mosogatótálca. Alaposan meg kell fontolni, milyet választunk, hiszen hosszú évekre szóló, beépített kiegészítőről van szó.

Egydézsás változatot csak akkor vegyünk, ha viszonylag kevés edényt szoktunk mosogatni, és ez várhatóan még hosszú ideig így marad. Egyébként inkább a csaknem ilyen kicsi helyen elférő másfél medencés megoldás ajánlott.

A színek és anyagok közül népszerű a rozsdamentes acéltálca, amely minden konyhabútorhoz illik, sokféle formában kapható, könnyen tisztítható (amit sose használjunk a kimosásakor: fémszálas szivacs és súrolópor). Mégis érdemes körülnézni a lehetőségek között, hiszen a legváltozatosabb színekben vehetünk ma már mosogatótálcát, a pezsgő-, homok-, barna árnyalatoktól, a szürkékig, feketékig. Hófehér vagy natúr fa színű, rusztikus konyhabútorral álomszép a fehér porcelánmosogató is, amely szinte teljesen karc- és foltálló.

Tipp: A legtöbb konyhában a munkapult derékszögben "kanyarodik". A sarkot használjuk ki a mosogatótálcának. Sima, kisméretű vagy kör mosogatótálca illeszthető a pultba, de kaphatók sarokmosogatók is. Elegánsak és praktikusak.     

Forrás: stop.hu