A régi magyar konyhában nemcsak a krumpli, hanem a többi
értékes növényi fehérjét tartalmazó étel is gyakran került asztalra. A
gabonamagvakon kívül, a kása, kenyér mellett a lencse, bab. Híres étellé vált a
szatmári haluska a következő formákban: káposztás, krumplis, diós, lekváros,
mákos, grízes haluska.
A reformkonyhában jó ideje fontos szerepe van a
burgonyapehelynek, amely nem más, mint gőzzel fűtött hengereken szárított
krumplireszelék. Kis víztartalma miatt jól tárolható, egy évig a beltartalom
változása nélkül eltartható, csak a fénytől kell védeni. Sok országban
használják fel a különböző kímélő ételekhez, mivel felnőtt és gyermek, valamint
diétára szoruló beteg egyaránt fogyaszthatja.
Burgonyapehelyből gyorsan és könnyen elkészíthető szinte
minden olyan étel, amelyhez korábban hagyományos főtt, tört formában használták
a burgonyát. Egy kilogramm burgonyapehely nyolc kiló héjas burgonyának felel
meg. Lehet tésztafélék alapanyaga is. A burgonyás tésztába bedolgozhatunk
reszelt sajtot, főtt, füstölt sonkát, baromfipárizsit, de cukrozott tehéntúrót
is, amelyeket így önálló süteményként kínálhatunk. Mindkét tésztát forró
olajban kell sütni.
A burgonyapehely jó alap a lisztérzékenyek ételeihez is.
Forrás: stop.hu
0 Megjegyzések