Egy, a brokkoli levéből készített kivonatról bebizonyosodott, hogy védi a bőrt az ultraibolya sugárzásról.

Az aktív összetevő, amely ugyanolyan eredményesen véd az UV-sugárzástól, mint a legjobb naptejek, a szulforaphan névre hallgat. Bár sokféle zöldségben előfordul ez az összetevő, a legnagyobb koncentrációban a háromnapos brokkolihajtásokban található. A szulforaphan stimulálja a test sejtjeinek azon enzimjeit, amelyek a tumorok elpusztításáért felelősek.

Az egyik ilyen enzim különösen az UV-sugárzás bőrre gyakorolt hatását oltja ki eredményesen. A tudóscsoport vezetője, Paul Talalay elmondta: különösen azért lelkesednek, mert a brokkolikivonatnak nincs semmilyen káros mellékhatása, és használata mellett a bőr továbbra is képes D-vitamint előállítani, amely elengedhetetlen a rák, a csontbetegségek és a depresszió megelőzéséhez.
>

-              2 evőkanál porcukor
-              8 dl joghurt
-              2 evőkanál méz
-              2+1 tasak vaníliás cukor (30 gr)

A málnát tálcára terítjük, 1/3 részét, a legszebb szemeket félretesszük a díszítéshez, a többit áttörjük. A babapiskótákat elmorzsoljuk-összetörjük, 4 öblös pohár aljára szórjuk, meglocsoljuk 1-1 evőkanál likőrrel.

A málnapépet elkeverjük a porcukorral és 2 tasak vaníliás cukorral, arányosan elosztva a babapiskóta tetejére öntjük. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk. A joghurtot habosra keverjük a mézzel, kíméletesen hozzáadjuk a tejszínhabot, a poharakba öntjük, letakarjuk és legalább 2 órára behűtjük.

Tálaláskor felverjük a maradék 2 dl tejszínt a maradék 1 tasak vaníliás cukorral, csillagbetétes habzsákba szedjük, vastagon bevonjuk vele a krém tetejét.

A félretett málnaszemekkel, citromfű- vagy mentalevélkékkel díszítjük, esetleg 1-2 csipet reszelt csokoládéval vidámítjuk. Fontos: a málna kényes gyümölcs.

Ha nem feltétlenül szükséges, ne mossuk meg, mert könnyen elázik-összetörik. Ha saját kertünkben terem, érdemes vízzel lepermetezni, hagyni megszáradni és azután leszedni.

Forrás: noitema.hu