Egy, a brokkoli levéből készített kivonatról
bebizonyosodott, hogy védi a bőrt az ultraibolya sugárzásról.
Az aktív összetevő, amely ugyanolyan eredményesen véd az
UV-sugárzástól, mint a legjobb naptejek, a szulforaphan névre hallgat. Bár
sokféle zöldségben előfordul ez az összetevő, a legnagyobb koncentrációban a
háromnapos brokkolihajtásokban található. A szulforaphan stimulálja a test
sejtjeinek azon enzimjeit, amelyek a tumorok elpusztításáért felelősek.
Az egyik ilyen enzim különösen az UV-sugárzás bőrre
gyakorolt hatását oltja ki eredményesen. A tudóscsoport vezetője, Paul Talalay
elmondta: különösen azért lelkesednek, mert a brokkolikivonatnak nincs
semmilyen káros mellékhatása, és használata mellett a bőr továbbra is képes
D-vitamint előállítani, amely elengedhetetlen a rák, a csontbetegségek és a
depresszió megelőzéséhez.
>
- 2
evőkanál porcukor
- 8 dl
joghurt
- 2
evőkanál méz
- 2+1
tasak vaníliás cukor (30 gr)
A málnát tálcára terítjük, 1/3 részét, a legszebb szemeket
félretesszük a díszítéshez, a többit áttörjük. A babapiskótákat
elmorzsoljuk-összetörjük, 4 öblös pohár aljára szórjuk, meglocsoljuk 1-1
evőkanál likőrrel.
A málnapépet elkeverjük a porcukorral és 2 tasak vaníliás
cukorral, arányosan elosztva a babapiskóta tetejére öntjük. 2 dl tejszínt
kemény habbá verünk. A joghurtot habosra keverjük a mézzel, kíméletesen
hozzáadjuk a tejszínhabot, a poharakba öntjük, letakarjuk és legalább 2 órára
behűtjük.
Tálaláskor felverjük a maradék 2 dl tejszínt a maradék 1
tasak vaníliás cukorral, csillagbetétes habzsákba szedjük, vastagon bevonjuk
vele a krém tetejét.
A félretett málnaszemekkel, citromfű- vagy mentalevélkékkel
díszítjük, esetleg 1-2 csipet reszelt csokoládéval vidámítjuk. Fontos: a málna
kényes gyümölcs.
Ha nem feltétlenül szükséges, ne mossuk meg, mert könnyen
elázik-összetörik. Ha saját kertünkben terem, érdemes vízzel lepermetezni,
hagyni megszáradni és azután leszedni.
Forrás: noitema.hu
0 Megjegyzések