Az egyéves kor vízválasztó a gyermek és szüleinek életében, mivel innentől kitágul a gyerekeknek adható élelmiszerek, italok köre. Persze ez nem azt jelenti, hogy ha jól tud rágni, nyelni, és jó az étvágya, ugyanazt adhatjuk neki, mint a "harcedzett" gyomrú felnőttnek.

Egyszerűbb, ha a család menüjét hangoljuk át egészségesebb üzemmódra, és olyan ételeket készítünk, amelyekből a csemeténk is gond nélkül ehet. Neki nemcsak kisebb adag jár, hanem enyhébb fűszerezésű (nem csípős, nem túl savanyú vagy keserű) ételek valók. Ezzel a család sem jár rosszul, hiszen a gyomornak, emésztőrendszernek kedvezve, szelídebb (zöld és szárított fűszerekkel teli) ételek kerülhetnek az asztalra.

A másik sarkalatos pont az elkészítés. Bármilyen finom és szinte kötelező jellegű a vasárnapi, ünnepi asztalon a rántott hús és a sült krumpli, ezek még túlságosan zsírosak és nehezen emészthetők egy kisgyermeknek. A panírozott szeleteket és a burgonyahasábokat süthetjük kevés olajjal kikent tepsiben a sütőben is, így nemcsak az olajjal spórolunk, de a kevésbé égett bunda sem lesz annyira durva a gyermeki gyomornak.

Tizenkét hónapos kortól adható nyersanyagok az egyes kategóriák szerint:

Zöldségek, hüvelyesek:
Bővíthető a kör további nyers, lereszelt zöldségekkel (uborka, paprika, retek, szükség esetén meghámozva), a puffasztó hüvelyesekkel (bab, feles borsó, csicseriborsó stb.), jöhet az apró szemű csemegekukorica és a gomba (ami mint tudjuk, nem teljes értékű fehérjeforrás, de a húsok mellé kiegészítésnek megfelel).

Gyümölcsök
Jöhetnek a savas gyümölcsök (citrusok), az eddig az allergiaveszély és a félrenyelés lehetősége miatt (legalábbis egészben) elkerült apró magvas bogyósok (eper, málna, kivi, ribizli, szeder, egres, áfonya).

Húsok
A háziszárnyasok is beléphetnek a körbe, így a kacsa és a liba is, de a bőrét jobb, ha leszedjük.

Tej, tejtermékek
Mostantól már adható (napi 0,5 liter mennyiségig) a tehéntej, a kecsketej (abban az esetben, ha hatóságilag ellenőrzött minőségű és nem nyers), az intenzívebb ízű (emiatt inkább csak kis mennyiségben, a változatosság kedvéért) juhtúró, juhsajt, kecskesajt, vaj, tejföl és ízesítésnek a tejszín.

Gabonafélék
A hangsúly a teljes kiőrlésű formán legyen, de azért a nagyon tömény, feketekenyérrel még legyünk óvatosak, mivel a túl sok rost akár székrekedést is okozhat.

Fűszerek
Az erősen csípős ízeket (chili, torma, erős paprika stb.) kerüljük.

Olajos magvak
Az értékes zsírsav- és fehérjetartalmú olajos magvak (például dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag) is helyet kapnak, a biztonság kedvéért még mindig csak darált formában (például mákdarálón, kávédarálón ledarálva).

Tojás
A sárgája mellett már a tojásfehérje is színesíti a palettát, így a szülinapi torta tésztája már egész tojást is tartalmazhat.

Egyéb
Kakaó, malátakávé, gyógytea, gyümölcstea, méz (utóbbi cukor helyett is megfelelő, de ne keverjük forró italba, ételbe).

Folyadékok
Szénsavmentes ásványvíz, nem túlcukrozott teák.


Forrás: stop.hu