Egyszerűbb, ha a család menüjét hangoljuk át egészségesebb
üzemmódra, és olyan ételeket készítünk, amelyekből a csemeténk is gond nélkül
ehet. Neki nemcsak kisebb adag jár, hanem enyhébb fűszerezésű (nem csípős, nem
túl savanyú vagy keserű) ételek valók. Ezzel a család sem jár rosszul, hiszen a
gyomornak, emésztőrendszernek kedvezve, szelídebb (zöld és szárított
fűszerekkel teli) ételek kerülhetnek az asztalra.
A másik sarkalatos pont az elkészítés. Bármilyen finom és
szinte kötelező jellegű a vasárnapi, ünnepi asztalon a rántott hús és a sült
krumpli, ezek még túlságosan zsírosak és nehezen emészthetők egy kisgyermeknek.
A panírozott szeleteket és a burgonyahasábokat süthetjük kevés olajjal kikent
tepsiben a sütőben is, így nemcsak az olajjal spórolunk, de a kevésbé égett
bunda sem lesz annyira durva a gyermeki gyomornak.
Tizenkét hónapos kortól adható nyersanyagok az egyes
kategóriák szerint:
Zöldségek, hüvelyesek:
Bővíthető a kör további nyers, lereszelt zöldségekkel
(uborka, paprika, retek, szükség esetén meghámozva), a puffasztó hüvelyesekkel
(bab, feles borsó, csicseriborsó stb.), jöhet az apró szemű csemegekukorica és
a gomba (ami mint tudjuk, nem teljes értékű fehérjeforrás, de a húsok mellé
kiegészítésnek megfelel).
Gyümölcsök
Jöhetnek a savas gyümölcsök (citrusok), az eddig az
allergiaveszély és a félrenyelés lehetősége miatt (legalábbis egészben)
elkerült apró magvas bogyósok (eper, málna, kivi, ribizli, szeder, egres,
áfonya).
Húsok
A háziszárnyasok is beléphetnek a körbe, így a kacsa és a
liba is, de a bőrét jobb, ha leszedjük.
Tej, tejtermékek
Mostantól már adható (napi 0,5 liter mennyiségig) a
tehéntej, a kecsketej (abban az esetben, ha hatóságilag ellenőrzött minőségű és
nem nyers), az intenzívebb ízű (emiatt inkább csak kis mennyiségben, a
változatosság kedvéért) juhtúró, juhsajt, kecskesajt, vaj, tejföl és
ízesítésnek a tejszín.
Gabonafélék
A hangsúly a teljes kiőrlésű formán legyen, de azért a
nagyon tömény, feketekenyérrel még legyünk óvatosak, mivel a túl sok rost akár
székrekedést is okozhat.
Fűszerek
Az erősen csípős ízeket (chili, torma, erős paprika stb.)
kerüljük.
Olajos magvak
Az értékes zsírsav- és fehérjetartalmú olajos magvak (például
dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag) is helyet kapnak, a biztonság
kedvéért még mindig csak darált formában (például mákdarálón, kávédarálón
ledarálva).
Tojás
A sárgája mellett már a tojásfehérje is színesíti a
palettát, így a szülinapi torta tésztája már egész tojást is tartalmazhat.
Egyéb
Kakaó, malátakávé, gyógytea, gyümölcstea, méz (utóbbi cukor
helyett is megfelelő, de ne keverjük forró italba, ételbe).
Folyadékok
Szénsavmentes ásványvíz, nem túlcukrozott teák.
0 Megjegyzések