Megállás nélkül csúnyán beszél, minősíthetetlen hangnemben
ordít a konyha dolgozóival, nem tűr ellentmondást, nem tolerálja, ha valaki
hibázik, gőgös és önhitt. Ugyanakkor vicces és őszinte, hozzáértése pedig
mindenkiben tiszteletet ébreszt. A skót nemzetiségű szakács több
Michelin-csillagos étteremmel is büszkélkedhet világszerte, tévéműsorait
milliók nézik, szakácskönyvei az eladási listák élvonalában vannak. Élete idillinek
látszott, a család és a karrier egyaránt megingathatatlannak tűnt, ám pár éve
az angol bulvárlapok hasábjain tárta fel egyik munkatársa a séffel folytatott
tízéves titkos kapcsolat szaftos részleteit. Ramsay szerencséjére felesége némi
mosolyszünet után megbocsátott, de jöttek az éttermeit érintő botrányok.
Mostanra a fenegyerek él és virul, plasztikáztatja az arcát, forgat,
luxusvillát vesz, és nem törődik a pletykákkal.
Heston Blumenthal: A kopasz bolond
Mit lehet arra mondani, aki ehető, egészen pontosan nyalható
tapétát szolgál fel előételként? Esetleg bálnaköpetet kever a desszertbe, és
képes egy egész disznót nejlonzsákba vákuumozva megpárolni egy jakuzziban?
Ezekre a mutatványokra talán csak legyintenénk, ha nem a világ egyik legjobb szakácsáról
lenne szó. Az angol Heston Blumenthal számos Michelin-csillagot bezsebelt már,
éttermei évek óta a világ legjobbjai között szerepelnek, ő pedig szórakozik és
kísérletezik a konyhában. Célja, hogy az étkezéssel, ízekkel, ételekkel
kapcsolatos belénk rögzült megszokásokat felülírja, és hogy vendégei úgy
érezzék magukat, mint Alice Csodaországban. Az emberek rajonganak a
varázslatért, de Blumenthal az olyan hagyományos ételekről sem feledkezik meg,
mint a hamburger, a fish and chips és a pizza. 29 éves volt, amikor feleségével
együtt bankkölcsönből megvettek egy 450 éves pubot, és megnyitották a Fat Duck
éttermet. A vállalkozás hamar sikeres lett, úgy tűnt, feleségével nemcsak a
siker, hanem a boldog házasság titkát is ismerik, szép családot alkottak három
gyerekükkel. Tavaly nyáron azonban bejelentették, hogy kapcsolatuk megsínylette
a folyamatos stresszt és a rengeteg munkát, ezért külön folytatják, de barátok
maradnak. Hamar kiderült, hogy egy amerikai szakácskönyvíró, Suzanne Piret
bájai is rátettek egy lapáttal a meglévő problémákra...
Jamie Oliver: A pösze kissrác
Lelkesedése a főzni nem szeretőket is felrázza, ételei
egyszerűen elkészíthetőek, mégis lenyűgözőek. 2002-ben nyitotta meg Fifteen
nevű éttermét, ahová hátrányos helyzetű fiatalokat vett fel, profi szakácsokat
képzett belőlük, akik így egzisztenciát tudtak teremteni. Azóta három újabb
Fifteen nyílt, ő pedig megkapta a Brit Birodalom Érdemrendjét. Gyerekkori
barátnőjét, Joolst vette feleségül, eddig négy gyermekük született. Néha felvetődik,
hogy Jamie bort iszik és vizet prédikál. Harcol azért, hogy az áruházláncok és
éttermek tisztességes pénzt fizessenek a termelőknek, de ő az egyik legolcsóbb
árakat ajánló szállítótól szerzi be a tejtermékeket. Hasonló a helyzet az
egészséges életmóddal: szavaiban az elhízás ellen küzd, ám ő kikerekedett az
elmúlt években...
Giorgio Locatelli: Az amorózó külsejű jófiú
A jóképű szakács Észak-Olaszországban nőtt fel, már első
saját étterme, a Zafferano is népszerű volt, de az igazi világhírt a
tévéműsoroknak és a Michelin-csillagos Locanda Locatellinek köszönheti,
valamint a kritikusok és a nagyközönség által is dicsért Made in Italy (Ízek
Itáliája, 2009) című könyvének. Szülei orvosnak szánták, és nagyon megijedtek,
amikor úgy döntött, séf lesz, mert tartottak tőle, hogy az általuk ismert
szakácsokhoz hasonlóan iszákos, megbízhatatlan ember lesz belőle. Locatelli
azonban rácáfolt a sztereotípiákra, és szakmai sikerei mellett magánélete is
rendben van. Lánya, Dita feladja neki a leckét a családi étkezéseknél, hiszen
rengeteg élelmiszerre allergiás.
Coolio: A gátlástalan gettószökevény
Az amerikai rappernek saját tévés főzős műsora van, ám
stílusa meglehetősen eltér a megszokottól: lenge ruhás kukták forgolódnak
körülötte, a fűszereket pedig úgy veszi elő, mintha kábítószert fogna a
kezében. Ezzel talán csak egy szűk réteget tudna megfogni, mégis világszerte
népszerű lett a sorozat, ahogy a szakácskönyv is. A gettó gourmet – 5 csillagos
ételek 1 csillagos árért című könyvben szereplő ételek olcsók, egyszerűek, jól
példázzák a kultúrák keveredését, és Coolio valóban el is tudja készíteni őket.
A zenész nem engedte lefordítani a receptgyűjteményt, amelynek vulgáris szövege
hűen tükrözi stílusát.
Forrás: nlcafe.hu
0 Megjegyzések