Deák Bill Gyula (Fotó Bokor Károly)
A Hay Fesztivál Budapest programjai kihagyhatatlanok ezen a hétvégén, irodalmi beszélgetések és kulturális fesztiválok várnak ránk a pünkösdi sokadalom mellett, és ne feledjük: Bill, a Legenda visszatér! – Programok hétvégére
BUDAPEST
Deák “Bill” Gyula nagykoncert
Bill – A Legenda visszatér!
2013. május 18. 20:00

2012 novemberében egy megrázó hírt hallhattunk Deák “Bill” Gyula felől. A legnagyobb közösségi oldalon található rajongói oldalon azt közölték, hogy kórházba került a magyar blues királya. Lemondták az év végi koncerteket, nehezen lehetett utolérni, tízezrek aggódtak érte.
De most végre visszatér a legenda! 2013. Május 18. este 8 óra. Az időpont, amikor a legfeketébb hangú magyar énekes, egy új felállású bandával visszatér! A PECSA-ban megrendezésre kerülő, több mint két órás koncert Deák “Bill” Gyula eddigi legnagyobb koncertje lesz! Felcsendülnek majd a legnagyobb slágerek is!
Olyan vendégek lesznek jelen ezen az őrületes koncerten mint: Póka Egon, Tátrai Tibor, Koltai Gergő. És még egy meglepetés vendég.
Deák Bill Gyula a hatvanas években a Sztár zenekarral kezdett énekelni, aztán játszott a Lloydban, a Wanderersben, a Napsugárban, vendégként a P. Mobilban, a Miniben, 1979 és 1985 között pedig a Hobo Blues Band tagja volt. 1985-ben rövid ideig a Bill és Box zenekar tagja volt, majd 1987-ben alapította meg saját formációját, a Deák Bill Blues Bandet. Szerepelt több rockoperában, köztük az István a királyban, valamint az Attila, Isten kardjában.





BUDAPEST
Hay Fesztivál Budapest
2013. május 17-21.

A 25 éve alapított Hay Fesztivál mára a világ egyik legjelentősebb kulturális esemény-sorozatává nőtte ki magát, melyet öt kontinens tizenegy városában rendeznek meg. Május 17-21. között a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Közép-Európai Egyetemen és az Akvárium Klubban nemzetközi hírű írókkal, gondolkodókkal, muzsikusokkal és ismert magyar szerzőkkel találkozhat a hazai közönség a Budapesti Hay Fesztiválon.
A magyar fővárosba látogat többek között az egyik legjelentősebb amerikai regényíró, Nicole Krauss, Odile Decq építész, Carl Bernstein, amerikai oknyomozó újságíró, a brit fesztiváligazgató, Peter Florence pedig Esterházy Péterrel beszélget majd.




HAJDÚSZOBOSZLÓ
IX. Hajdúszoboszlói Grillétel- és Sörfesztivál
2013. május 17-19.

A jó idő beköszöntével megrendezett gasztronómiai eseményen grillezett, szabad tűzön készült ételeket és azokhoz illő ízletes söröket, sörkülönlegességeket kóstolhatnak meg az ínyencek. A szomszédos szabadtéri színpadon eközben a „Pünkösdi sokadalom” kulturális programjai várják az érdeklődőket, mely az Észak-Alföld legnagyobb regionális néptáncfesztiválja.
Frissen sütött szaftos grillek, kísérje le hideg sörrel!




SZEGED
Egy könyv – egy város
Darvasi László: Pálcika, ha elindul 
2013. május 18. 10.30-11.30

Pálcika, ha elindul… És ha Szegedre érkezik. „A város könyve” idén Darvasi László meseregénye.
A Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában zene-bona, mese-csoda Pálcika módra - a Mese Mesi Interaktív Színház szórakoztató, zenés, mesés, interaktív előadása gyermekek és szüleik részére Darvasi László: Pálcika, ha elindul című mesekönyve nyomán. A családi délelőtt meglepetésvendége a Pálcika-történet írója, Darvasi László.




BUDAPEST
Miénk a vár! 
Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál
2013. május 18-20.

A rendezvényen a várak majálisaként a tudományos igényű ismeretterjesztés és a családi szórakozás szellemében hagyományt teremtenek ahhoz, hogy várainkat turisztikai és programkínálatukat az ország egyik legszebb történelmi emlékének falai között mutassák be. A bemutatkozás módja sokféle: hagyományőrző haditornától, zenén táncon, játszóházon át a kiállításokig, filmekig terjed az élmények sora.
A fesztiválon bemutatkozik többek között: Csesznek, Csobánc, Diósgyőr, Eger, Esztergom, Érsekújvár, Gyula, Hollókő, Kőszeg, Léva, Nagyvázsony, Pétervárad, Sárospatak, Sárvár, Siklós, Somló, Sümeg, Szigetvár, Szigliget, Tata, Várpalota és Visegrád is.




ŐRISZENTPÉTER
Virágzás napjai
2013. május 17-20.

A jubileumi nyitó koncertet Tóth László, őriszentpéteri születésű zongoraművész és a Zala Szimfonikus Zenekar adja. Újra itt és újra együtt a „világraszóló gyerekek”.
Szóhoz jut a programban a költészet is – méghozzá a közelmúlt és a jelen magyar költészete.
Gryllus Vilmos, Ferenczi György és a Rackajam Kiss Anna vereseit tolmácsolja mai hangvételű zenébe öltöztetve a nyitó nap estéjén. „Poénok és poémák” alkotják Jordán Tamás előadói estjének szövetét (amire amúgy nem este, hanem szombaton délután kerül sor).
Horányi László színművész a Pusztaszó együttessel készített összeállítást Sinka István műveiből, amit Pünkösd Vasárnap délután hallhatunk. A Pajtaszínházban prezentálja számunkra Wahorn András, barátaival és zenész társaival, a Wahorn Airport című közel sem szokványos előadást, és itt kapunk választ – Jevgenyij Griskovec írása nyomán – egy különös kérdésre: „Hogyan ettem kutyát?” Aki elmondja: Gál Tamás, a felvidéki Csavar Színház oszlopos tagja.





Nyitott Pince Napok 2013
Pünkösdi Bortúra
2013. május 18-20.

Országszerte több mint 100 pince várja nyitott kapukkal a borbarátokat. Magyarország csaknem valamennyi borvidékén és bortermő helyén bekukkanthatunk a pincészetek, borozók, borházak, vinotékák és borvendéglők színfalai mögé.
A pünkösdi pincehangulatra idén könnyű lesz a felkészülés, hiszen a Nyitott Pincék Szövetsége és a Magyar Turizmus Zrt. május 6-tól 5 napon át tartó BorOskolát szervez, ahol a „legjobb” tanulók borkóstolót, birtoklátogatást, borválogatást nyerhetnek.




ÓPUSZTER
Pünkösdölő és bodzázás Ópusztaszeren
2013. május 20.

Lovas virtuskodás a pünkösdi királyságért, iskolások pünkösdölője, bodzázás, májusfa-kitáncolás, vásári bábjáték, bodzás tejpite és bodzás-mézes hajdina várja május 20-án, pünkösdhétfőn az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogatókat.
Pünkösd a Szentlélek kiáradásának ünnepe, népünk hiedelme szerint a tavasz kiteljesedése. Ópusztaszeren a látogatók bevonásával megelevenítik a szegedi nagytáj népének régi hagyományát, a bodzázást, amikor is zöld ágakkal, de főleg bodzával ékesítjük fel a skanzen házait, és délután kitáncolják a májusfát is.
Az ünnep talán legszebb hagyománya a pünkösdölés, amelyet az ópusztaszeri általános iskolások adnak elő pünkösdhétfőn a skanzenben. A pünkösdölő lányok ünneplőbe öltöznek, fejükön rózsakoszorúval, egy közülük, a királynő fényes koronát visel. Énekkel dicsérik az Urat, játszanak, körtáncot járnak. A fiúk különböző ügyességi játékokkal döntik el, ki lesz közülük a pünkösdi király.




BUDAPEST
Budapesti Pálinkafesztivál
2013. május 16-19.

A Tokaj-hegyaljai Likőr- és Pálinkamanufaktúra standjánál kínálják majd az ország első gourmetlikőrje, amely 27 féle gyógynövénykivonatból és prémium szőlőpálinkából készült. A Harmatrázó Pálinkaház jóvoltából lehetőség nyílik továbbá megismerkedni a limitált mennyiségben gyártott vadbodza pálinkával és egy igazi díjnyertes ital, a 2013-as International Spirits Awards-on ezüstérmet szerző Panyolai Birsalma pálinka is kóstolásra vár. Az extrém ízek szerelmeseinek pedig a Lady Levender Csokoládé Manufaktúra kedveskedik medvehagyma- és répapárlattal töltött bonbonnal.

A meggy éve alkalmából a „Meggy a gőzös…” névre keresztelt standnál többek között Meggylekvárban sült fűszeres marhapofa-kolbászt kóstolhatnak a fesztiválozók, amelyet meggymustárral és füstölt burgonyapürével tálal a Nu Bistro séfje, Fülepi Kálmán.
Az érzékek tökéletes kényeztetése érdekében a kóstolás mellé olyan előadók nyújtanak zenei kíséretet, mint a friss lemezes, ghánai-magyar énekesnő Sena, Péterfy Bori és a Love Band, valamint az Intim Torna Illegál. Színpadra lép továbbá Zséda, a Colostar, a Beatles – Belmondo, Zsola és a Vad Orchideák, a Tátrai Gitár Trió és a Kéknyúl is.
A Pálinkafesztivál legnagyobb újdonsága a Rézangyal standjánál lesz megtalálható. A látogatók egy különleges mobilblendelő segítségével, négyféle párlatból készíthetik el saját pálinkájukat, amelynek illatát, ízét és alkoholfokát is maguk állíthatják be.

forrás: cultura.hu