A munkát abból a mintegy 240 millió forintos uniós forrásból végzik, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nyert el.

A Károlyi-kastély és kertje országos műemléki védelem alatt áll, a csaknem 240 millió forintos projekt keretében a 22 hektáron elterülő kastélypark és annak egyik fő értéke, a tó helyreállítása valósul meg. A támogatási szerződést várhatóan május második felében köthetik meg.

Az MNV Zrt. 2011 óta országszerte jelentős műemléki felújításokat végez. Európai uniós forrásból 2011 és 2013 között 6 pályázat keretében összesen 865 millió forintból valósultak és valósulnak meg műemléki felújítások és további 250 millió forintnyi támogatás megítélése áll jelenleg is elbírálás alatt. Állami keretből az elmúlt két évben összesen 80 műemlék teljes vagy részbeni rekonstrukciója valósult meg.

Az összegzés szerint 2011-ben 17 műemlék ingatlant összesen 1 milliárd forint, 2012-ben 63 műemlék ingatlant 802 millió forint felhasználásával újított meg az MNV Zrt. Az idei közbeszerzési beruházási terv szerint további 43 műemlék ingatlan mindösszesen 3,25 milliárd forintos beruházás keretében újulna meg. A 2013-as tervek szerint megkezdődne vagy folytatódna - többek között - a pécsváradi, a szigetvári, a rezi és a cseszneki vár, valamint Somló és Csobánc várának megszépítése, de az aszódi Széchenyi-kastély, a váchartyáni Rudnay-kastély és az egri minaret is megújulhat.

Az MNV Zrt. szerint a beruházások elsődleges célja az önfenntartó működés feltételeinek megteremtése, ez azonban a várak esetében csak kivételes esetekben jöhet létre. A funkciósemleges előkészítő helyreállítás a váraknál kevésbé értelmezhető, de más műemlék típusoknál, elsősorban kastélyoknál és városi épületeknél az új funkció megtalálása az MNV Zrt. egyik fontos tevékenysége.

Az önkormányzatok számára egyelőre nagy problémát jelent a vagyonkezelői díj megfizetése és az amortizációs visszapótlás kötelezettsége. Ezeknél törekszünk a jogszabályok adta keretek között olyan kompromisszumos megoldások megtalálására, amellyel a leginkább tehermentesíteni tudjuk az önkormányzatokat. Az önkormányzatok számára különös jelentőséggel bíró műemlékek felújítása és a fenntartásukat biztosító új funkciók sok esetben sikerrel kecsegtető lehetőséget teremtenek erre" - idézi a közlemény Marjay Gyulát, az MNV Zrt. főigazgatóját.

forrás: hirado.hu